Pissaladière

vr 6 augustus 2021

Door Renée Vonk-Hagtingius

Bon, ik speel weer eens leentjebuur bij Italië hier om de hoek, al klopt dat niet helemaal want hoewel de pissalasière oorspronkelijk uit Genua komt, is ie al sinds mensenheugenis ook niet meer weg te denken uit de keuken van Nice. Al in 1539 werd er gerept van ‘il pisalat de Nizza’.Maar al vrij snel kon je hem overal in de Provence vinden. Een deegbodem met daarop een prut van gebakken uien, wat knoflook, ansjovisjes en een handje olijven, meer is het eigenlijk niet. Van oorsprong was het dan ook armeluisvoedsel en werd het in plaats van de – veel duurder belegde – pizza gegeten. Die tijden liggen ver achter ons. De pissaladière (een samentrekkende verbastering van poisson en salé, vis en gezouten) is niet alleen oergezond en erg lekker, het is een onverwoestbare klassieker die het nog steeds uitstekend doet. En niet alleen in ‘snacks’ en restaurants; je kunt een puntje pissaladière ook bij zo’n beetje elke bakker op de hoek kopen. Heerlijk als snelle snack, als tussendoortje, maar ook als hapje bij de borrel of als voorgerecht. Zowel warm als koud even lekker.

Ingrediënten:

Voor het deeg:
200 gram bloem
½ zakje korrelgist
10 cl olijfolie
snufje zout

Teveel gedoe? Neem een rol kant-en-klaar pizzadeeg uit het koelschap van de supermarché.

Voor de garnering:
3 eetlepels olijfolie
6-8 grote uien
2 teentjes knoflook
12 kleine ansjovisfilets op zout
18 zwarte olijven
1 eetlepel gedroogde herbes de Provence
zwarte peper uit de molen

Bereiding:

Deeg: doe de bloem in een ruime kom met wat zout. Giet er de olijfolie bij en kneed alles door elkaar. Los de gist op in een klein beetje warm water en voeg toe; kneed alles opnieuw door elkaar tot een stevige, elastische bal. Eventueel nog wat warm water toevoegen als het deeg te droog blijft. Bedek de deegbal in de kom met folie en zet weg in de koelkast.

Garnering: pel en snij de uien in middeldikke ringen. Pel de knoflooktenen.
Spoel de ansjovis af en laat uitlekken in een zeef of vergiet.
Verhit de olijfolie in een ruime koekenpan en doe de uien erbij. Goed doorroeren en op laag vuur met een deksel erop minstens ½ uur – 3 kwartier zacht laten worden onder regelmatig omscheppen. Meng de gepelde knoflook (uit de knijper) erbij, plus de herbes de Provence. Blijf regelmatig omscheppen tot de uien goudbruin kleuren.
Vet ondertussen een (pizza)bakvorm in en verwarm de oven voor op 240 graden. Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een dunne plak en bedek er de bakvorm mee. Verdeel de uienmassa over het deeg en strooi er een paar draaien peper uit de molen overheen. Verdeel de ansjovisfilets over de uienlaag, afgewisseld met de olijven.
Schuif de bakvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak de pissaladière in zo’n 30 minuten gaar, de zijkanten van het deeg moeten knapperig zijn. Wel blijven opletten; als zwart blakeren dreigt, de oven lager zetten.
Haal de gare pissaladière uit de oven, snij er punten van en serveer meteen als het als voorgerecht bedoeld is. Anders laten afkoelen.
Een glaasje rosé of wit is logisch, maar een gekoelde rode doet het er ook heel goed bij.

Tipje: varieer door de deegbodem eerst dun met tomatenpuree te bestrijken; en voor meer pit een likje sambal er doorheen mengen.
Nog een variant: dunne plakjes tomaat op de uienlaag tussen de olijven en de ansjovisjes leggen.

1 gedachte over “Pissaladière”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven