Actualités: spannende zaterdag, geen corona-verbeteringen, miljoenen toeristen, dramatisch wijnjaar, en meer

za 7 augustus 2021

Categorieën:

Zaterdag 7 augustus

Spannende zaterdag
Zoals voorspeld enorme drukte op de Franse snelwegen: omstreeks het middaguur 1.051 km file. In de ochtenduren vergde het traject Lyon-Orange al 3 uur, op ‘gewone’ dagen 1,40 uur. Komt bij dat het in een deel van het land slecht weer is, met hevige regen. Vooral in de regio Auvergne-Rhône-Alpes.
Behalve die verkeersdrukte: vanmiddag in minstens 150 steden betogingen tegen de invoering a.s. maandag van de anti-corona wetgeving. Volgens sociologen is het in de recente geschiedenis niet eerder voorgekomen dat er in de maand augustus (vakantie) zoveel demonstraties zijn georganiseerd. In Parijs zijn 3.000 politiemensen gemobiliseerd en rond het Fort de Brégançon in Bormes-les-Mimosas in Le Var (vakantieverblijf van president Macron) staat een peloton van de gendarmerie nadat is opgeroepen tot een demonstratie op het strand voor het fort.

Corona: geen verbetering
Helaas, er zijn geen signalen dat de situatie in Frankrijk enig optimisme rechtvaardigt. Sinds ons weekoverzicht in cijfers, steeds op woensdagochtend, zijn er 107.150 nieuwe besmettingsgevallen geconstateerd, zijn er 528 mensen in het ziekenhuis beland van wie er 226 ernstig aan toe zijn. Er overleden sinds woensdag 157 virus-slachtoffers. Het dodental bedraagt nu 112.190.
Er liggen 8.369 corona-patiënten in de ziekenhuizen, een week geleden 7.363. Onder hen 1.458 mensen die beademd worden, een week eerder 1.072.
Evenmin geruststellend: de nationale ‘taux d’incidence’ (aantal besmettingen per 100.000) is sedert woensdag van 227 naar 230 opgelopen, een week geleden was dat nog 217. Maar bijvoorbeeld in een toeristische regio als Le Sud/PAC ligt die ‘taux’ op 562. Het besmettingspercentage (positief getesten) bleef (nationaal) met 4,2% stabiel.
Inmiddels zijn 44.413.560 mensen (65,9% van de bevolking) ingeënt en 36.919.028 (54,6%) twee keer.

– Na die op Corsica en in de regio Le Sud/PACA geldt Plan B nu ook voor de ziekenhuizen in Occitanie. Dat betekent dat niet-spoedeisende operaties uitgesteld worden en dat zorgpersoneel van vakantie kan worden teruggeroepen.
– President Macron wil voor de meest kwetsbare groepen een 3e dosis vaccin na de zomervakantie.
– Maandag de invoering van de ‘pass sanitaire’. De regering belooft een week ‘souplesse’ voor onder anderen kroegbazen en restaurateurs die de pas moeten gaan controleren. Er zullen aan hen niet meteen boetes worden uitgedeeld.
– De Conseil constitutionnel (grondwettelijke raad) heeft ‘nee’ gezegd tegen het onderdeel van de anti-virus wetgeving dat bepaalde dat positief gestesten 10 dagen in quarantaine moeten en alleen tussen 10 en 12 uur even naar buiten mochten, bijvoorbeeld om boodschappen te doen.
– In de ziekenhuizen blijkt 87% van de patiënten die ernstig ziek zijn, niet gevaccineerd.

50 miljoen buitenlandse toeristen
Volgens een voorlopige schatting brengen dit jaar 50 miljoen buitenlandse toeristen hun vakantie in Frankrijk door. Het zijn voornamelijk Europeanen, veel Belgen, Duitsers en Nederlanders. De Britten laten het afweten, evenals de Amerikanen. In 2020 (eerste ‘corona-jaar’) kwamen er 35 miljoen buitenlanders naar Frankrijk, in 2019 zo’n 90 miljoen.
Voor zover ze op vakantie gaan, kiest 85% voor een verblijf in eigen land, vorig jaar was dat 90%.

Luchtvervuiling: boete voor de staat
De Conseil d’État (Raad van State) heeft de staat een boete van € 10 miljoen opgelegd wegens laksheid in de strijd tegen luchtvervuiling. Er zouden elk jaar 40.000 mensen aan de gevolgen van vuile lucht overlijden. Al in 2017 droeg de Raad de overheid op méér te doen. Er zijn daarna plannen gemaakt en voorstellen ingediend, maar de Raad heeft grote twijfels over de praktische haalbaarheid daarvan en stelt vast dat er (te) weinig is gebeurd. Die 10 miljoen moet verdeeld worden onder een aantal milieu-organisaties.

Dramatisch wijnjaar
Volgens een prognose van het ministerie van Landbouw produceert Frankrijk dit jaar 30% minder wijn dan in 2020. Men rekent op 32,6 à 36,6 miljoen hectoliter. In het als zodanig erkende rampjaar 2017 was dat 36,7 miljoen. Dat de productie zo tegenvalt: in april kou en zelfs sneeuw, in juni/juli te veel regen. Maar de druiven die de klimaat-omstandigheden doorstaan hebben, zouden van prima kwaliteit zijn. In 2020 stond wijn voor € 8,5 miljard op de Franse handelsbalans.

Te koop: schoenen van Catherine Deneuve
De illustere filmactrice Catherine Deneuve (1943) biedt op een veiling 125 paar schoenen aan die ze zelf ooit gedragen heeft. De opbrengst komt ten goede aan de Restos du Coeur, de voedselbanken en liefdadigheidsorganisatie waarmee de komiek Coluche (1944-1986) destijds is begonnen.

3 gedachten over “Actualités: spannende zaterdag, geen corona-verbeteringen, miljoenen toeristen, dramatisch wijnjaar, en meer”

 1. Dag lieve mensen,

  Waar halen jullie de coronacijfers vandaan ? Is het mogelijk’ om te checken of dit wel klopt of.. een vervolg is van angstpropaganda en vaccinatie?Deel 3 van monsieur Macron ? Ben echt benieuwd,hoop dat jullie open durven zijn ..iig bedankt voor jullie heerlijke verhalen tot zover..

  1. Dag Berry,

   We baseren ons voornamelijk op cijfers van de Agence Santé Publique France waarvan de betrouwbaarheid vooralsnog door niemand in twijfel wordt getrokken. We kijken daarnaast ook naar cijfers van de Agences Régionales de Santé en naar die van internationale bronnen.

 2. Berry, beste
  Deze wat bijzondere ‘griep’ wordt gratis thuis bezorgd. Kent geen grenzen en is overal aanwezig en gaat nooit meer over. In tijden dat een uitgebreide encyclopedie werd geraadpleegd bestond deze influenza variant nog niet. Het internet is er voor in de plaats gekomen : Wikipedia. Inmiddels een flink ‘bijgeschaafde’ encyclopedie in zakformaat. Wil u echter alle ins and outs omtrent deze catastrofale verschijning weten, dan is er veel te vinden op diverse onafhankelijke ! sites.
  Bijv. uncutnews.ch.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven