Actualités: demonstraties ‘pass sanitaire’, somber corona-nieuws, alles uit het raam, Macron matst motorrijders, chaos op Nice airport, en meer…

za 14 augustus 2021

Categorieën:

Zaterdag 14 augustus

Opnieuw betogingen tegen de ‘pass sanitaire’
Voor de vijfde achtereenvolgende zaterdag ook vandaag weer in het hele land betogingen tegen de vrijheidsbeperkende maatregelen die samenhangen met de ‘pass sanitaire’. Er zijn 200 demonstraties aangekondigd. Er worden meer mensen verwacht dat de 237.000 van vorige week zaterdag. In Parijs zijn 1.600 agenten opgeroepen die ongeregeldheden moeten zien te voorkomen.

Corona: nog geen goed nieuws
Sinds ons bericht van afgelopen woensdag (de week in cijfers, elke woensdagochtend) zijn er 85.927 nieuwe besmettingsgevallen vastgesteld. Er liggen nu 9.546 corona-patiënten in de ziekenhuizen, 393 meer dan woensdag. Van hen zijn er 1.831 slecht aan toe, 119 meer dan 3 dagen geleden. In dat tijdsbestek overleden 204 mensen, het dodental is nu 112.607.
Ook verontrustend: de ‘taux d’incidence’ (aantal besmettingen per 100.000) is naar 242 opgelopen, was woensdag nog 239 en een week geleden 230.
Vooral in het toeristische zuiden is deze indicator zorgelijk. In het departement Bouches-du-Rhône 690, Corse-du-Sud 621, Hérault 602, Alpes-Maritimes 597, Haute-Corse 571, Le Var 546, Pyrénées-Orientales 451, Le Gard 451, l’Aude 427.
Het besmettingspercentage (positief getesten) lijkt wel iets terug te lopen. Was woensdag 4,3% en is nu 3,9%.
Ondertussen zijn 46.109.683 mensen (68,4% van de bevolking) gevaccineerd en 38.800.712 (57,5%) twee keer.

– Sinds half juli zijn er bij 20 adressen waar je je kunt laten testen vernielingen aangericht.
– Vanaf half oktober geen gratis tests meer voor de Fransen zelf. Voor toeristen zijn gratis tests al afgeschaft.
– Volgens een onderzoek loop je als niet-gevaccineerde een 6 x grotere corona-kans dat je in een ziekenhuis opgenomen moet worden.
– Op Martinique is de situatie in de ziekenhuizen zo nijpend dat patiënten naar Parijs worden overgevlogen.

Uit het raampje gegooid
Volgens een enquête van onderzoeksbureau Ipsos gooit 25% van de automobilisten onderweg van alles uit het raam. Waaronder verpakkingen, blikjes, tegenwoordig ook mondkapjes, en als altijd al peuken. Daarvan staat vast dat ze vaak natuurbranden veroorzaken.

Priestermoord in de Vendée
Hét gesprek van de week: de moord op de 60-jarige priester Olivier Maire in Saint-Laurent-sur-Sèvre (departement de La Vendée). De dader kwam zichzelf bij de gendarmerie aangeven: de 40-jarige Rwandees Emmanuel Abayisenga, die sinds 2012 illegaal in Frankrijk verbleef. Geen kans op een verblijfsvergunning, hij moest terug naar zijn land van herkomst. Maar hij stichtte brand in de kathedraal van Nantes, in afwachting van zijn proces kon hij niet uitgezet worden. Na een aantal maanden voorarrest vond justitie het goed dat hij voorwaardelijk werd vrijgelaten. Want hij kon terecht in een klooster, geleid door de priester Olivier Marie.
Het grote politieke debat deze week: hoe kan het dat iemand die uitgezet had moeten worden, eerst brand sticht in een kathedraal, daarna min of meer op vrije voeten komt en vervolgens een moord pleegt? Van alle kanten ligt justitie nu onder vuur en daarmee de regering en La République zelf. Abayisenga is na zijn bekentenis in een psychiatrische kliniek opgenomen.

De Fransen op vakantie
Naar schatting 37 miljoen Fransen vieren nu vakantie, vooral in eigen land. Qua bestemming hebben ze een voorkeur voor de regio’s Bretagne, Corsica en Le Sud/PACA. In die laatste regio zijn de ‘gîtes’ voor 100% volgeboekt, de hotels in Nice voor 70%.

Macron matst motorrijders
Een EU-verordening bepaalt dat ook motorfietsen technisch gekeurd moeten worden. Die regel zou per 1 januari 2023 in Frankrijk ingevoerd worden. De regering kondigde dat in de staatscourant ‘Le Journal officiel’ van de week aan. Binnen 24 uur liet president Macron vanuit zijn vakantieverblijf Fort de Brégançon in Le Var weten dat die verplichte ‘controle technique’ uitgesteld wordt. Ter geruststelling van de ‘motards’ (tevens kiezers) die eerder massaal demonstreerden tegen zo’n controle.

Chaos vliegveld Nice
Er is weer veel toeristisch vliegverkeer, maar op aéroport Nice/Côte d’Azur is toch alleen nog maar Terminal 2 in gebruik. Er is sprake van filevorming als je die wilt bereiken. Reken op vertraging. De ‘even gauw’ gratis parkeeroptie ‘kiss & fly’ is van 10 minuten naar 5 minuten teruggebracht.

1 gedachte over “Actualités: demonstraties ‘pass sanitaire’, somber corona-nieuws, alles uit het raam, Macron matst motorrijders, chaos op Nice airport, en meer…”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven