Hittebestendige Salade César

vr 20 augustus 2021

Door Renée Vonk-Hagtingius

Tijdens de huidige hittegolf heb ik op m’n kantoor de keuze uit twee standen: airco uit en wegsmelten achter je bureau, of airco aan en vergaan van de herrie. Dus na een dagje hard werken wil ik om een uur of zes niets liever dan gewoon buiten zitten en naar de cigales luisteren met een koel glas rosé onder handbereik. Niet al te warm meer, maar de echte verkoeling komt pas zo tegen tienen. Dus geen ingewikkelde happen vandaag, wél een snelle maaltijdsalade die je niet te lang van het weldadige terras weghoudt.
Een Salade César ofwel Ceasar Salad, en dat heeft niks met de gelijknamige Romeinse keizer te maken. Het slaatje is vernoemd naar de kok die het in 1924 bedacht heeft: Cesare Cardini, een Italiaanse emigrant met restaurants in Mexico en de Verenigde Staten. Het slaatje werd een hit in Hollywood en binnen de kortste keren had iedere restaurateur wel een eigen variant op de kaart staan. De gekte sloeg over naar Europa, maar raakte na verloop van tijd uit de mode.
Maar kijk, net als de slakken en andere retro-gerechten duikt ook ineens de Salade César weer overal op. Logisch, want lekker licht en je hoeft er niet te lang voor in de keuken te staan. Geef die fles rosé maar vast door.

Ingrediënten:
1 krop groene sla
2 kippenborstfileetjes
25 gram parmesan in stukjes
4 sneetjes brood zonder korst
2 eieren
paar sprietjes bieslook
olijfolie

Voor de saus:
25 gram parmesan geraspt
1 volle eetlepel kappertjes
1 teentje knoflook
½ theelepel mosterd
sap van een ½ citroen
scheutje Worcestershire sauce
6 eetlepels olijfolie
zout en peper

Bereiding:
Snij de kipfileetjes in dobbelsteentjes, verhit een scheut olie in een koekenpan en bak de kipblokjes goudbruin en gaar. Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Snij de sneetjes brood (zonder korst) in dobbelsteentjes en bak ze bruin in het bakvet van de kipblokjes. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Kook de eieren hard, laat schrikken onder koud water, pel zet en snij ze in partjes.
Pluk de sla en was de blaadjes, sla droog.
Pel het knoflookteentje.
Pers de citroenhelft uit.
Snipper de bieslook.
Doe de sla, de kipfilet en de brooddobbelsteentjes in een ruime kom en meng alles door elkaar.
Maak de saus door in de keukenmachine de kappertjes, de geraspte parmesan, de mosterd, het citroensap, het uitgeperste knoflookteentje, de Worcestershire sauce, de olijfolie en peper en zout naar smaak door elkaar te mixen.
Verdeel het slamengsel over de borden, giet de saus er overheen en garneer met de brokjes parmesan, partjes ei en wat gesnipperde bieslook.
Geef er een stukje sopbrood en mooi glas koele rosé bij.

5 gedachten over “Hittebestendige Salade César”

    1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

      Zoals gezegd bestaan er inmiddels talloze recepten. Ik heb de anjovis inderdaad vervangen door kappertjes wegens minder zout.

  1. Net heerlijk gegeten van deze salade. Na een paar weken in Zuid-Frankrijk proberen de Franse smaak nog even vast te houden in ons kikkerlandje.

  2. Beste Renée,
    Je lijkt me de juiste auteur voor een kookboek op basis van al die heerlijke mediterrane gerechten die we hier regelmatig zien verschijnen.
    Kan ik al intekenen ;)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven