De natuurbrand en de wijngaarden

vr 27 augustus 2021

Categorieën:

We hebben deze week veel bericht over de gigantische bos- en natuurbrand in het departement Le Var, na Parijs de favoriete bestemming van toeristen. Het was heel erg, een ecologische ramp die vooral het Massif des Maures heeft getroffen. Ik woon daar betrekkelijk ver vandaan, maar de angstaanjagende rookwolken en brandgeur reikten tot mijn huis. Pas vandaag is de brand volgens de pompiers echt helemaal uit.
Ik kreeg vanmiddag een mailtje van Stephen en Jeany Cronk, die erin vertellen over wat hen overkomen is op hun Domaine Mirabeau waar ze nog maar kort mee begonnen zijn. Ook andere wijn-domaines bij hen in de buurt kunnen – aan de vooravond van de druivenpluk – 2021 als zwartgeblakerd noteren.
Ik dacht: ik stuur jullie die mailbrief door. In het Engels, maar dat zal niet zo’n probleem zijn. Krijg je een nog betere indruk van hoe vreselijk het vuur heeft huisgehouden.

Renée Vonk-Hagtingius

Hier vind je de hele mailbrief: klik hier.

1 gedachte over “De natuurbrand en de wijngaarden”

  1. Dit trieste bericht illustreert maar weer eens wat een keihard vak het is. Naast alle jaarlijkse ‘gewone’ sores als voorjaarsvorst, een slechte zetting door regen of wind, hittebrand, hagelschade, de suzukifruitvlieg en andere enge ziektes hebben wijnproducenten meer dan ooit te dealen met overstromingsgevaar en wateroverlast (de Duitse wijnboeren in de Ahr) en bosbranden (in heel veel wijngebieden in Zuid-Europa en Californië).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven