Aubergines aux tomates

vr 27 augustus 2021

Door Renée Vonk-Hagtingius

Tot ik mijn vriendin madame Mahmoud tegenkwam, hield ik niet aubergines. Dat lag niet aan die aubergines, maar voornamelijk aan de manier waarop ze werden klaargemaakt. Dat varieerde van zwartgeblakerde schoenzolen tot en met tot pulp gekookt smakeloos snot. Van haar leerde ik dat je die paarse jongens met tederheid en respect moet behandelen. Vooral niet zomaar op de grill gooien, niet in een pannetje tot pap koken. Gewoon even zachtjes in de oven laten garen en van een lekkere vulling voorzien. Niet te ingewikkeld, gewoon een paar mooie smaken combineren. En háár aubergines lust ik nou toevallig wèl. Bovendien zijn ze in een handomdraai klaar en heb je er nauwelijks omkijken naar. En zo werd mijn méditerrane keuken een Tunesisch recept rijker. Een blijvertje.

Ingrediënten:
2 aubergines
1 blikje gepelde tomaten
30 gram geraspte parmesan
½ bosje verse basilicumblaadjes
olijfolie
zout en peper uit de molen

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snij de aubergines in de lengte doormidden.
Leg een vel bakpapier op een bakplaat en leg de aubergines erop. Bestrooi ze met wat zout, en laat ze een minuutje of 10 in het midden van de voorverwarmde oven garen.
Doe intussen de gepelde tomatenblokjes in een vergiet en laat ze uitlekken.
Snij de basilicumblaadjes in reepjes.
Haal het bakblik met de aubergines uit de oven (maar laat de oven aan), verdeel er de tomatenblokjes over, geef een paar draaien aan de pepermolen en bestrooi alles ruimhartig met geraspte parmesan. Schuif het bakblik terug in de oven en laat alles nog 3 à 4 minuten garen.
Haal het bakblik weer uit de oven (die mag nu uit), verdeel de aubergines over de borden, besprenkel ze met olijfolie en bestrooi ze met de basilicum. Meteen serveren. Met wat brood om te soppen en een lekker glaasje gekoelde wit of rosé.

4 gedachten over “Aubergines aux tomates”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven