Actualités: positief coronanieuws, 30 km in Parijs, toeristisch topjaar, 5 miljard voor Marseille, dagelijkse boodschappen, en meer

za 4 september 2021

Categorieën:

Zaterdag 4 september

Corona: het gaat de goede kant op!
De situatie verbetert onmiskenbaar. Afgezet tegen de cijfers van afgelopen woensdag (ons wekelijks gedetailleerde corona-overzicht) is de ‘taux d’incidence’ (aantal besmettingen per 100.000) van 172 naar 151 gedaald en het besmettingspercentage (positief getesten) van 2,8% naar 2,6%. Ook het aantal nieuwe besmettingsgevallen loopt dagelijks terug.
In de ziekenhuizen liggen nu 10.816 virus-patiënten, 304 minder dan woensdag. Ernstig ziek zijn 2.259 mensen, 33 minder dan 3 dagen geleden.
In het voorbije etmaal overleden 95 mensen door corona. Het sterftecijfer staat nu op 114.773.
Inmiddels zijn 48.995.073 personen (72,7% van de bevolking) ‘geprikt’ en 45.140.579 (67%) twee keer.

– Vandaag de 8e zaterdag met zo’n 200 demonstraties in het hele land tegen de vrijheidsbeperkende ‘pass sanitaire’. Er wordt gerekend op 130.000 à 160.000 betogers.
– Enquête: 74% van de Fransen wil een vaccinatieplicht voor onderwijsgevenden.
– De persoonlijke gegevens van 700.000 gevaccineerden zijn gehackt bij de site Internet de Francetesten. Het gaat voornamelijk om de gegevens van mensen die zich bij een apotheek hebben laten testen.
– President Macron sluit niet uit dat de veelal verplichte ‘pass sanitaire’ ook na 15 november (de oorspronkelijk bepaalde einddatum) vereist blijft.
– In de toeristische departementen Le Var en Alpes-Maritimes blijft de ‘maskerplicht’ op straat tot 15 september gehandhaafd.
– Het Tribunal Administratif van het departement Haute-Rhin (regio Grand-Est) heeft het besluit van de prefect dat bij toegang tot een shoppingcenter van meer 20.000m2 een ‘pass sanitaire’ verplicht is, geschorst. Dat gebeurde eerder in de departementen Yvelines, Les Hauts-de-Seine en L’Ecosse. Maar het Tribunal in Parijs ondersteunde juist het desbetreffende besluit van de prefectuur.

Parijs: langzaam aan
Sinds deze week mag je in Parijs niet harder dan 30k/uur rijden. Maar zoals altijd zijn er uitzonderingen. De snelheidsbeperking geldt niet voor de doorgaande rondweg de ‘périphérique en vreemd genoeg ook niet voor de Champs-Élysées. Bij een soort referendum bleek 59% van de Parijzenaars vóór die 30 km.

Toeristisch topjaar in het zuiden
Ondanks corona is de toeristenbranche in Zuid-Frankrijk zeer te spreken over 2021. En dan moet de nazomer nog komen. De gemiddelde bezettingsgraad van hotels, gîtes, campings en chambres d’hôtes zou met ruim 80% maar net iets onder het recordjaar 2019 liggen. In Nice en omgeving was die bezettingsgraad zelfs 95%. Vooral de Fransen zelf kwamen in het zuiden vakantie vieren, er waren veel minder buitenlanders dan in ‘normale’ jaren.

Extra stem voor 2e huis-bezitters?
Éric Woerth (1956), ex-minister en nu parlementslid namens de centrum-rechtse partij Les Républicains, wil dat tweedehuis-bezitters bij gemeenteraadsverkiezingen ook kunnen meedoen in de ‘municipalité’ waar hun vakantieverblijf staat. Zo zouden ze invloed kunnen uitoefenen op bestemmingsplannen, etc.

Burgemeester Aix-en-Provence vertrekt
Maryse Joissains (79) ‘la maire’ van Aix-en-Provence (Bouches du Rhône) sinds 2001 en vorig jaar nog herkozen, houdt het voor gezien. Officieel om gezondheidsreden. Maar ze was tot twee keer toe tot 8 maanden voorwaardelijk en 3 jaar onverkiesbaarheid veroordeeld. Al voor haar herverkiezing. Gaat om gesjoemel met publiek geld. Zo werd haar chauffeur gepromoveerd tot een relatief hoge ambtenaar en speelde er iets met subsidie aan een tennisbaan. Op 24 september zou het Hof van Cassatie een definitief oordeel vellen, tot die tijd kon ze ondanks haar veroordeling in functie blijven. Waarschijnlijk heeft ze het vonnis van de hoogste rechter niet willen afwachten.

€ 5 miljard voor Marseille
President Macron was deze week 3 hele dagen in Marseille, de tweede stad van Frankrijk, die er beroerd aan toe is. Vrijwel failliet, achterstallig onderhoud, bloedige oorlogen tussen drugsbendes, hele wijken die ongeveer ‘no-go areas’ zijn, corruptie, cliëntélisme, en noem maar op. Macron kwam met een cheque van € 5 miljard en zegde de komst – op korte termijn – van 200 politiemensen toe. In februari komt hij terug om zelf na te gaan hoe het geld van de staat besteed gaat worden.

Dagelijkse boodschappen
Enquête van OpinionWay: waar doen de Fransen hun boodschappen als het om eten & drinken gaat? De 23% staan de supermarchés van Leclerc op 1, gevolgd door Carrefour (21%), Intermarché (12%), Lidl (9%) en Système U (9%).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven