Tagliatelle 4 formaggi

vr 3 september 2021

Door Renée Vonk-Hagtingius

Er zit volgens Météo France een nazomers hittegolfje aan te komen. Zou het? Het enige betrouwbare aan de weerdame die dat op CNewsTV verkondigt is het steevast duizelingwekkende decolleté waarmee ze pront de weerkaart in de schaduw stelt. Voor zover je er langs kunt kijken, zag ik vandaag toch vooral wolkenpartijen langsdrijven in onze contreien. Maar wie weet knapt het dit weekeinde werkelijk op en gaan we een mooie nazomer tegemoet. Ik had bijna gemoed geschreven, maar dat is meer iets voor de weermadame.
Hoe dan ook, zolang het terrasweer is, willen we buiten eten. Niet te gecompliceerd, niet te lang in de keuken, maar wel feestelijk zuidelijk. Dat lukt uitstekend met deze vierkazenpasta. En als het weer tóch niet meezit, heb je er in elk geval een troostrijke zomerheimweehap aan.

Ingrediënten:
400 gram tagliatelle (andere pastasoort mag ook)
100 gram mozzarella
100 gram stevige geitenkaas
100 gram gorgonzola
100 gram geraspte parmesan
1 dessertlepel gedroogde oregano
½ bosje bieslook
2 tenen knoflook
handje gepelde walnoten
snufje nootmuskaat
olijfolie
zout en zwarte peper uit de molen

Bereiding:
Maak eerst de kaassaus, maar zet al wel vast een pan met water met een flinke plets olijfolie op het vuur voor de pasta. Terwijl het water aan de kook komt is er ruim tijd voor de sausbereiding.
Pel de knoflooktenen, hak de bieslook fijn, hak de walnoten in stukjes.
Snij de mozzarella in brokjes. Haal zo dun mogelijk de ‘korst’ van de gorgonzola en snij de kaas in stukken. Snij de geitenkaas in stukjes. Zit er een korst omheen, dan die wegsnijden (koop dus iets meer kaas, vanwege dat snijverlies).
Het water voor de pasta zal nu wel koken. Doe de pasta erin en kook ‘aldente’ (beetgaar).
Maak intussen de saus door in een koekenpan een scheut olijfolie warm (niet heet!) te laten worden. Doe de mozzarella de gorgonzola en de geitenkaas erbij en laat onder af en toe roeren smelten op laag vuur.
Knijp de knoflooktenen erboven uit, doe de oregano erbij, plus een snufje nootmuskaat, en geef een flinke draai aan de pepermolen. Proef op smaak en voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe. Wees voorzichtig met het zout: dat zit al flink in de drie kazen, en dan komt de parmesan er straks ook nog bij.
Roer alles nog even goed door elkaar en draai het vuur uit.
Doe de beetgare pasta over in een vergiet, schudt goed uit (niet afspoelen!) en verdeel over de borden. Giet de saus er overheen, verdeel de gehakte walnoten erover, en versier met de gesnipperde bieslook. Geef de parmesan er los bij, zodat iedereen lekker zelf kan strooien.
Een glaasje erbij, een stukje sopbrood, en het wordt vanzelf lekker nazomeren.

2 gedachten over “Tagliatelle 4 formaggi”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven