Schilderen in Frankrijk

di 7 september 2021

Door Eric van Rooij

Zoals bijna iedereen ben ik een bewonderaar van de Franse schilderkunst. Als je dat zo kunt zeggen. Maar penseel-meesters als Monet, Gaugin, Chagall, Cézanne en Renoir, je kunt onmogelijk om hen heen als je op een Frans terras in gesprek raakt over schilderkunst van het hoogste niveau. Heel zelden gaat het dan over Picasso, maar dat is een Spanjaard, en nog minder vaak over mijn onderschatte privé-favoriet Toulouse-Lautrec die zulke opgewekt feestelijke schilderijen heeft gemaakt. Zal ermee te maken hebben dat ik een Brabander ben en ook daarom begin ik bij zo’n ontmoeting altijd graag even over Van Gogh, ook een Brabander tenslotte.
Het rare is dat ik mijn jarenlange ervaring in Frankrijk heb geleerd dat je kunstschilderen gerust aan Fransen kunt overlaten, maar huis schilderen in veel mindere mate. Waarom dat zo is, snap ik nog steeds niet, maar het is wel zo. Schilderen is een vak, of je nou voor een ezel of een huis staat.
Ik denk dat de betekenis, de onderhoudswaarde in klinkende munt van een huis schilderen, door veel mensen onderschat wordt.
Weet u trouwens waar dat werkwoord schilderen vandaan komt? Even terug in de tijd toen je ridders had die ter bescherming gewapend met een schild ten strijde trokken. Ze versierden hun schilden op zo’n manier dat ze konden snappen of er medestanders dan wel tegenstanders in het harnas zaten.
Schilderen staat dus van oudsher voor beschermen. En nu dus voor de bescherming van je huis.
Kijk hier maar even: klik hier.

Eric van Rooij is directeur van www.excellencefrance.nl, voor onderhoud en renovatie van uw huis of appartement. Nederlandse topkwaliteit, heldere afspraken en maximale service in uw eigen taal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven