Solliès-Pont: de hoofdstad van de vijgen

ma 6 september 2021

Categorieën: , , ,

Ruim 90% van alle vijgen in Frankrijk komt uit het departement Le Var, met name uit de omgeving van Solliès-Pont. Vanaf nu (iets later dan gebruikelijk) worden de ‘violettes de Solliès’ geoogst. ‘Les boules ‘d or’, vooral geschikt voor de confiture, volgen iets later. Een smakelijk streekdessert bestaat uit vijgen gestoofd in rode wijn met een takje tijm. Gewoon de verse vijgen rechtop in een pannetje zetten, tot aan het halsje met rode wijn afvullen, takje tijm erbij, kwartiertje laten inkoken.
Vers, gedroogd, als jam of in gerechten: de heerlijke vijg zit boordevol energie en wordt al duizenden jaren in heel het méditerrane gebied gegeten.
Als symbool van de Provence behoort de vijg tot de traditionele ‘treize desserts’ (13 nagerechten) bij de kerstmaaltijd.
De Vallée du Gapeau in Le Var, is goed voor 75% van de nationale productie, met een indrukwekkende 2.500 ton per jaar. De vallei kent een rijke, goed gedraineerde bodem een microklimaat waarin de vijg prima gedijt.
De vijgenboom komt hier al zo lang voor dat hij onlosmakelijk bij het landschap is gaan horen. La ‘capitale de la figue’, Solliès Pont, heeft al sinds 2006 zelfs een eigen AOC (Appélation d’Origine Controlée) en sinds 2011 ook een AOP (Appélaltion d’Origine Protégee). Vanaf dit jaar mogen restaurants en jam-makers zich voor het eerst ook beroepen op die AOP.
Als je in de buurt bent, er zijn op de Place Général De Gaulle twee aantrekkelijke restaurantjes in Solliès-Pont: Brasserie La Fontaine en Lou Pitchou.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven