Lezersvraag: van je Franse vakantiewoning je hoofdverblijfplaats maken?

vr 10 september 2021

Categorieën: , , ,

Door Frankrijk Advocaat Sietze Jan Dijkstra

Kijk, Zuid-Frankrijk! is er ook voor praktische zaken die met wonen in Frankrijk te maken hebben. Dus als je iets te vragen hebt over wet- en regelgeving, (ver)bouwen en begeleiding, financiële zaken, interieur- of exterieur-inrichting: kom maar op. Stel je vraag hieronder op de site (dus NIET op Facebook) of stuur een mailtje naar info@kijkzuidfrankrijk.com

Om van je 2e huis in Frankrijk je hoofdverblijf te maken, wellicht om fiscale redenen, moet je aldaar het zwaartepunt van je sociale en economische leven vestigen.
Waar dit zwaartepunt zich bevindt, wordt door de omstandigheden van het geval bepaald.
Dat klinkt allemaal erg vaag en dat ís het ook.
Die omstandigheden kunnen uiteraard de tijd zijn dat je ergens verblijft, maar het is tekort door de bocht om dat gegeven als enige criterium aan te leggen.
Zo kan het zijn dat iemand voor zijn bedrijf wordt uitgezonden naar het buitenland en aldaar vijf dagen van de week verblijft en in de weekenden (twee dagen per week) met zijn vrouw en kinderen in Nederland is..
Dan heeft deze persoon toch zijn hoofdverblijf in Nederland en niet in het buitenland, terwijl hij daar toch meer dagen per jaar verblijft.

“Ik ga naar huis”
Wat het hoofdverblijf is, wordt dus door een aantal factoren bepaald, waarvan de tijd dat je ergens verblijft er ook maar slechts één van is.
Voor een land is het interessant dat iemand zijn hoofdverblijf daar heeft, want dan kan dat land inkomstenbelasting gaan heffen.
Mocht het nu zo zijn dat je twijfelt waar je hoofdverblijf zich bevindt, denk dan over de vraag naar als je zegt: “ik ga naar huis”. Een ieder heeft bij die uitspraak wel een gevoel en dat is dus waar je hoofdverblijf zich bevindt.
Uiteraard kan de fiscus van een bepaald land daar anders over denken en daarom is het verstandig dat je bij dergelijke vraagstukken de fiscus de wind uit de zeilen neemt door op voorhand het een en ander te documenteren, zodat mocht er discussie ontstaan, je een dossier klaar hebt liggen.
Als je graag in Frankrijk je hoofdverblijf hebt, moet je bijvoorbeeld lid worden van een club, alle tank- en boodschap-bonnen bewaren, regelmatig je buren uitnodigen zodat die kunnen verklaren dat je wel heel vaak in die woning zit.
Als je ziek wordt, ga je naar een Franse arts, je gaat naar een Franse tandarts en je laat je post adresseren op het Franse adres.
Dan heb je al heel veel gedaan om te bewijzen dat je hoofdverblijf zich in Frankrijk bevindt.

Sietze Jan Dijkstra van De Frankrijk Advocaat,
Gespecialiseerd in aan- en verkoopbegeleiding van Frans onroerend goed, het Franse erfrecht, de Franse fiscus, Franse rechtspersonen, procederen in Frankrijk. Kantoor in Den Haag. Motto: ‘een contract in Frankrijk, regel het in Nederland’.

3 gedachten over “Lezersvraag: van je Franse vakantiewoning je hoofdverblijfplaats maken?”

    1. Beste Elly, als je in Nederland staat ingeschreven, kun je wel degelijk je fiscale hoofdverblijf in Frankrijk hebben als kan worden aangetoond dat het zwaartepunt van je sociale en economische leven zich in Frankrijk bevindt. Daarom is het van belang om de reactie van de (Franse) fiscus voor te zijn als die van mening is dat iemand zijn hoofdverblijf in Frankrijk heeft, want zij zullen met een naheffing inkomstenbelasting komen en dan is het aan de belastingplichtige om aan te tonen dat de fiscus ongelijk heeft (de wel bekende omgekeerde bewijslast).

  1. Hoe zit het precies met die 183/184 dagen als je Belgie of Nederland woont als gepensioneerde en je langer in je tweede huis in Frankrijk wilt verblijven. Welk land blijft dan je hoofdverblijf plaats?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven