Een fooienplan van de president

wo 29 september 2021

Door Peter Hooft

Onze president kwam weer met een voorstelletje: fooien in de horeca voortaan belastingvrij. Hij kwam ermee op de Salon International de la Restauration in Lyon en presenteerde het idee als helpend handje voor de door corona zo zwaar getroffen branche. Hij kreeg op de salon een ei naar zijn hoofd geslingerd, maar dat heeft er verder niks mee te maken.
Toen ik erover las, over die belasting, schoot ik meteen in de lach.
Er wordt steeds gezegd dat Macron super-intelligent is, vol overweldigende plannen voor Europa in het licht van de Franse ‘grandeur’, maar volgens mij is hij in elk geval ook een technocratische bureaucraat. En zulke mensen zijn in onzin gespecialiseerd.

De zwarte kas van de branche
Iedereen weet dat alle contante fooi in de horeca in de praktijk belastingvrij is. De fooienpot is de zwarte kas van de branche. Maar ja, we hebben dat eigentijds verschijnsel van afrekenen met een bankpas of creditcard. En er zijn gasten die geen cash op zak hebben en toch een ‘pourboire’ (fooi) willen doneren. Dus als ze na etentje van laten we zeggen € 100 een tientje fooi willen geven tikken ze € 110 af. Dat bedrag komt in de boekhouding van het restaurant en likkebaardend gaat de fiscus dan over € 110 heffen. Wie via een bankpas een fooi uitdeelt, beloont niet de bediening of de chef, maar de Franse staat.

Belastingvrij doet het goed in campagnes
Ongetwijfeld mede met het oog op de nadere presidentsverkiezingen lanceerde de president zijn fooienplan. ‘Belastingvrij’ doet het altijd goed in campagnes.
Voortaan geen belasting over contante fooien die in de praktijk toch al nooit aan de fiscus werden doorgegeven, maar ook niet over ‘pourboires’ via een bankpas.

Hoe zou dat gaan?
Alleen een gehandicapte bureaucraat die de echte wereld niet kent, ziet het probleem niet. Terwijl in de restaurants een hele administratie moet worden opgezet, precies noteren dat het bij die rekening van € 110 om € 10 fooi ging.
Dat wordt natuurlijk niks.
Een beetje restaurateur heeft daar geen tijd voor en al helemaal geen zin in. ‘Belastingvrij’ staat in fooienverband voor rompslomp, hetgeen de president kennelijk ontgaan is. Wat hij als een cadeautje voor de horeca opdiende, is in werkelijkheid een charmant verpakte lege doos. Al zit er alleen in theorie wel extra werk in.

Altijd echt geld op zak
Ik bemoei me er niet mee, maar ik vind dat je altijd contant geld bij je moet hebben als je in dit land uit eten of drinken gaat. Ik houd me al jaren aan die regel, al helemaal nadat ik een restaurant niet met een bankpas en evenmin met een cheque kon afrekenen, zulke adressen zijn er nog. En in dat dorp was geen geld-distributeur. Ik hoefde nog net niet af te wassen. De volgende dag wel overdreven flink in de fooienpot gestort, met een vrij lange neus naar het fiscale incasso-bureau.

3 gedachten over “Een fooienplan van de president”

  1. Ik betaal altijd met mijn credit cart en als dat afgehandeld is dan geef ik altijd rond de 10% cash aan de ober want als ik goed bediend word dan draagt dat bij aan mijn gezellige avond en dan verdienen zij dat ook.

  2. Peter zit er naast, ook nu al worden die fooien per bankpas elke avond door de restaurantbaas met zijn personeel verrekend, dus het is een kleine moeite om daarvan een notitie te maken. Macron geeft dus wel degelijk een helpend hadje aan het personeel in de Franse horeca.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven