Actualités

ma 18 oktober 2021

Categorieën:

Zaterdag 16/10

Door technische problemen verschijnt deze aflevering van deze rubriek een paar dagen te laat. Onze excuses.

Corona: stabiele cijfers

Sinds vorige week 32.589 nieuwe besmettingsgevallen, een licht dalende tendens. De ‘taux d’incidence’ (aantal besmettingen per 100.000) ligt nu op landelijk niveau op 44, een week eerder nog 43. Het besmettingspercentage (positief getesten) was en is 1%.

In de ziekenhuizen verblijven nu 6.437 corona-patiënten, 366 minder dan een week geleden. Er overleden 322 mensen. Inmiddels is 75,7% van de bevolking gevaccineerd en 73,5% twee keer.

  • In 79 departementen geen maskerplicht meer op de scholen.
  • De Senaat heeft nee gezegd tegen verplichte vaccinatie voor iedereen.
  • Binnen de regering wordt (of is) overwogen de ‘pass sanitaire’ tot 31 juli te handhaven. Vooralsnog reikt de desbetreffende regelgeving tot 15 november.
  • Ook vandaag (zaterdag) in tal van steden weer demonstraties tegen die ‘pass’. Vorige week zaterdag ging het om 45.000 betogers.

De Gele Hesjes zijn terug

Op tal van rotondes in het hele land zijn vandaag de ‘Gilets Jaunes’ weer terug. Hun protest geldt nu de hoge benzine- en overige energieprijzen. Het gaat opnieuw tegen de regering: “Parijs is Frankrijk niet”.

Zelf doen

President Macron trekt tot 2030 € 30 miljard uit voor de re-industralisatie van Frankrijk. Er moet meer in Frankrijk zelf ‘gemaakt’ worden, maar dan wel eco-vriendelijk.

Grenoble: honden welkom

Éric Piolle, de ‘groene’ burgemeester van Grenoble (Rhône-Alpes) vindt het prima als zijn gemeenteraadsleden en zijn ambtenaren hun hond naar hun werk meebrengen.

Parijs verhuist

In één jaar tijd staan er op de scholen in Parijs 6.000 minder leerlingen ingeschreven. Dat is een vertrekrecord.

De gendarmerie wil harder

De gendarmerie heeft 26 Alpines gekocht, ter vervanging van Renault Mégane RS. Men wil op de autoroutes nog sneller kunnen. Alpines zijn nadrukkelijk sport- of zelfs raceauto’s, in 1955 op de markt gebracht als sub-merk van Renault. De productie stopte na 17 jaar, maar in 2017 volgde een herlancering van het merk. De gendarmerie moest het met een Mégane soms afleggen tegen echte snelheidsduivels.

Er moet meer gewerkt worden

Volgens president Macron wordt er in Frankrijk niet genoeg gewerkt. Er zijn cijfers van Eurostat, het statistisch bureau van de EU. In Frankrijk worden op jaarbasis gemiddeld 630 uur mouwen uit handen gestoken. In Spanje 692 uur, in Duitsland 722 uur.

Cadeautje van € 7,5 miljoen

Louis Sandras, rijk geworden in de mode, laat een appartement van 200 m2 in Monaco ter waarde € 7,5 miljoen na aan de gemeente Caudry (15.000 inwoners), ter hoogte van Valenciennes. Hij is kinderloos en heeft van oudsher een band met Caudy. De gemeente gaat het appartement verkopen, met de opbrengst worden een gezondheidscentrem en een sportcomplex aanglegd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven