Recept van de week: kabeljauw met preisaus

ma 18 oktober 2021

Zelfs in mijn plattelandsomgeving gaat het tegenwoordig soms (niet vaak) over het vegetarisme en het veganisme. Zelden in het dorpscafé waar over het algemeen jagers het hoogste woorden hebben, zeker in deze tijd van het jaar. Maar ik ontmoet toch vaker mensen die geen vlees meer eten. Eerlijk gezegd ben ik het met hen eens, maar even eerlijk gezegd: helemaal vleesloos lukt me (nog) niet. En het veganisme gaat me wat ver. Ik sprak iemand die overwoog de leren bekleding van zijn auto weg te halen. Ik eet amper vlees, maar ik overtreed de regels van de vegetariërs als ik me als liefhebber van een visje presenteer. Ik let dan wel op dat het om een ‘verantwoord’ visje gaat. Voor zover je dat kunt zeggen. Of bepalen.

Ik koos van de week voor kabeljauw (m’n favoriet) met preisaus. Een betrekkelijk lichte lunch.

Kies voor verantwoord gevangen kabeljauw, bij voorkeur met MRC label.

Ingrediënten:

400 gram kabeljauw (dos de cabillaut/rugfilet, daar zit geen graat in)

1 prei

1 laurierblad (of 2 kleintjes)

1/2 bouillontablet

1 glas droge witte wijn

scheut olijfolie plus klontje boter

beetje bindmiddel (Maïzena, Sauceline oid)

Bereiding:

Laat de boter met de olie smelten in een braadpan (niet heet laten worden!). Snij intussen het wit van de prei in dunne ringetjes. Doe het glas wijn plus de boullontablet en het laurierblad bij het boter/oliemengsel. Breng aan de kook en bindt lichtjes met de Maïzena of de Sauceline: géén dikke pap van maken, alleen een beetje binden. Doe de kabeljauw en de prei erbij en laat ongeveer een kwartiertje met deksel op de pan stoven op héél laag vuur: het mag niet koken. Kijk na een minuut of tien of de kabeljauw al gaar is; de lamellen moeten nog een beetje doorschijnend zijn, het mag geen prut worden. Schep ze uit de pan, verdeel over de borden en giet de saus erover, plus een draai peper uit de molen. Geef er broccoli bij, of sperziebonen, of fèves, plus aardappelen (rattes bijv.) of rijst.

3 gedachten over “Recept van de week: kabeljauw met preisaus”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven