Actualités zaterdag 23 oktober

za 23 oktober 2021

Categorieën:

Zaterdag 23/10

Corona: reden tot zorg

Ook in Frankrijk gaat het minder goed. In een paar dagen tijd is de ‘taux d’incidence’ (aantal besmettingen per 100.000) tot de kritische grens van 49,38 opgelopen en het besmettingspercentage (positief getesten) van 1,2% naar 1,3%.
Sinds afgelopen woensdag 18.529 nieuwe besmettingsgevallen.
In de ziekenhuizen verblijven nu 6.453 corona-patiënten van wie er 1.009 ernstig aan toe zijn.
Er overleden sinds woensdag 85 mensen aan het virus. Het dodental staat nu op 117.440.
Inmiddels is 76,1% van de bevolking gevaccineerd, 74,2% twee keer.

-In het departement Alpes-Maritimes (‘taux d’incidence’: 61) blijft de maskerplicht op straat tot minstens 2 november gehandhaafd.

-In een eerste lezing van het wetsvoorstel heeft de Assembléé Nationale ingestemd met de mogelijkheid de regels met betrekking tot de ‘pass sanitaire’ tot 31 juli te handhaven.

Gesprek van de week: Le Grand Remplacement

De essayist Renaud Camus waarschuwt in een publicatie die sterk de aandacht heeft getrokken voor een ‘Grand Remplacement,’ de vervanging van de blanke, christelijke bevolking van Europa door mensen uit Afrika. Volgens een enquête vreest 6 op de 10 Fransen dat hij weleens gelijk kon hebben. Ondertussen rukt de extreem-rechtste polemist Éric Zemmour (63), officieel nog geen presidentskandidaat, verder op in de peilingen. Hij staat nu op 17% en heeft Marine Le Pen vrijwel ingehaald. Zemmour is al twee keer veroordeeld wegens racisme en wordt vervolgd om zijn uitspraak dat alleenstaande minderjarige migranten dieven, moordenaars en verkrachters zijn.

Functie elders

Presidenskandidate Valéry Pécresse, nu president van de regio Île-de-France (Parijs en omgeving) stelt voor 200.000 administratieve ambtenaren naar een functie elders te begeleiden. Ze denkt aan de sectoren veiligheid en zorg.

Zware oktoberstorm

Bij de storm Aurore die van de week het westen van het land, maar ook Noord-Frankrijk, de regio Parijs en een deel van het oosten trof, was de zwaarste oktoberstorm in 30 jaar. Er vielen geen slachtoffers. Maar de materiële schade was enorm. En zo’n 250.000 huishoudens kwamen zonder stroom te zitten, een dag later zaten nog steeds 40.000 adressen zonder elektriciteit.

Koopkracht vóór immigratie

Met betrekking tot de presidentsverkiezingen (april 2022) vindt een meerderheid van de Fransen koopkracht een belangrijker item dan immigratie. Van hen meent 57% er sinds 2017 (aantreden van Macron) in koopkracht op achteruit te zijn gegaan. En 75% in het laatste jaar.

38 miljoen benzine-chèques

Vanwege de sterk gestegen energieprijzen komt de regering met 38 miljoen ‘chèques carburant’ ter waarde van € 100. Wie er een krijgt, is nog niet helemaal bepaald. Verder komt er voor heel 2022 een maximum aan de gasprijs. Nog afgezien van de presidenstverkiezingen speelt bij deze besluiten ook de vrees mee voor nieuwe massale acties van Gilets Jaunes (Gele Hesjes). Die begonnen destijds ook uit protest tegen de hoge benzineprijzen.

De moord op Hélène Pastor

Voor het Hof in Aix-en-Provence (Bouches-du-Rhône) is deze week een begin gemaakt met het hoger beroep in de affaire Hélène Pastor, vooralsnog zo ongeveer de meest opzienbarende moordzaak van de eeuw. De 77-jarige vastgoed-miljardaire, de rijkste vrouw van Monaco, werd op 6 mei 2014 samen met haar chauffeur Mohammed Darwich (63) neergeknald toen ze een ziekenhuis in Nice verlieten. Mme. Pastor was er op bezoek geweest bij haar zoon Gildo. Ze overleefden de aanslag niet. Het spoor leidde al gauw naar haar schoonzoon Wojcheck Janowski, tevens honorair consul van Polen in Monaco. Hij zou de opdrachtgever tot de moord zijn geweest. Via een bevriende sportschoolhouder werden er twee huurmoordenaars geronseld. Allen werden opgepakt en veroordeeld, de ontkennende Janowski kreeg levenslang. Op de achtergrond speelt dat hij in Polen een olieraffinaderij had gekocht waarvoor hij de financiering niet rond kreeg. Bij de dood van zijn schoonmoeder zou haar dochter een deel van haar vermogen erven en zou de deal in Polen door kunnen gaan.

Contant betalen

Een onderzoek leert dat 83% van de Fransen wil vasthouden aan de mogelijkheid contant te betalen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven