Feest op de Franse vastgoedmarkt!

ma 8 november 2021

Auteur Rob Brink is directeur/eigenaar van makelaarskantoor New Home met vestigingen in Lorgues, Fayence en Sainte-Maxime.

Het is een feit dat de coronapandemie veel schade heeft aangericht onder de bevolking in Frankrijk en de rest van de wereld. Maar voor de Franse vastgoedmarkt was het een feestje van ongekende omvang. Sinds de eerste lockdown, begin vorige jaar, is de vraag naar woningen op het platteland en in kleinere steden enorm toegenomen. Velen wilden weg uit de grote steden. We zagen een verschuiving in vraag van appartementen naar huizen met buitenruimte in groene landelijke gebieden. Ook ontdekten de Fransen min of meer gedwongen het verschijnsel telewerken. En de kerst op de taart waren ook nog eens de historisch lage rentetarieven (september 2012 : gemiddeld 1,05%). De huizen waren niet aan te slepen, leek het wel.

Record-verkopen en hogere prijzen

Nog nooit werden er zoveel woningen verkocht. In mei dit jaar werd de mijlpaal bereikt van maar liefst 1.130.000 verkooptransacties van bestaande woningen (berekend over de voorliggende 12 maanden) en eind augustus 2021 steeg dit zelfs nog verder naar een nieuw record van 1.208.000 verkopen, een stijging van 23% ten opzichte van het jaar ervoor.

Uiteraard bleven ook de verkoopprijzen niet achter. Zo stegen de gemiddelde prijzen volgens de Franse notarissen in de Var het afgelopen jaar met 5,9% en over de afgelopen 2 jaar met 10,2%. In de Bouches-du-Rhône een vergelijkbare prijsstijging van 5,1% over het laatste jaar en 9,1% over de afgelopen 2 jaar. In Alpes Maritimes een iets gematigdere prijsstijging van 4,1% over het laatste jaar en 5,4% over de laatste 2 jaar.

Is het vastgoed feestje nu voorbij ?

Er zijn sterke signalen dat deze enorme stijging van verkopen weer zal gaan afnemen.

  1. Volgens de FNAIM, Frankrijks grootste makelaarssyndicaat, daalt het aantal woningen dat te koop wordt aangeboden tot een gevaarlijk laag niveau. In korte tijd is er simpleweg te veel verkocht. Het aantal geadverteerde woningen op de 15 grootste Franse vastgoedportals op het internet is in de eerste 6 maanden van 2021 met 26% gedaald.

(bron FNAIM)

2. Volgens PAP.fr, een grote website met woningaanbod tussen particulieren is in september 2020 het aantal zoekopdrachten naar onroerend goed met maar liefst 48,1% gestegen ten opzichte van 2019. Maar in september 2021 is het aantal zoekopdrachten met 36,9% gedaald ten opzichte van 2020 en komen we zelfs nog iets lager (-6,5%) uit dan in september 2019.

(bron PAP.fr)

3.  Ook de landelijke makelaarsketen Century 21 constateert in hun 3e kwartaal 2021 rapportage een daling van het verkoopvolume van woningen o.v. 3e trimester 2020 : -18,8% en appartementen -10,6%. Zelfs nog 5 % lager dan in het 3e trimester van 2019. Men signaleert dat de verkoopprijzen veel te snel zijn gestegen en de gemiddelde verkoopprijzen nog nooit zo hoog zijn geweest. De prijzenstijgingen lopen uit de pas met de inflatie en de gemiddelde loonstijgingen. De verwachting is dat in het 4e trimestre van dit jaar daarom een vertaging zal laten zien van de vastgoedmarkt in zowel volumes als verkoopprijzen.

Het lijkt er dus inderdaad op dat het vastgoedfeestje tot een einde lijkt te komen en de Zuid-Franse vastgoed markt weer wat zal kalmeren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven