Corona: allerminst onder controle

za 13 november 2021

Categorieën:

Actualités – Zaterdag 13 november 2021

Zoals in meer Europese landen: het gaat niet goed. In één week 44% méér nieuwe besmettingen, sinds afgelopen woensdag (ons wekelijks cijferoverzicht) een plus van 28.346. Dit cijfer ligt in werkelijkheid waarschijnlijk hoger. Donderdag was het Wapenstilstanddag (le Jour de l’ Armistice), een officiële feestdag, voor veel Fransen aanleiding voor een lang weekeinde te kiezen. Er is daardoor minder getest. Ondertussen liep de ‘taux d’incidence’ (aantal besmettingen per 100.000) in 3 dagen tijd van 75,43 naar 93,63 op en het besmettingspercentage (positief getesten) van 3% naar 3,3%. Die indicatoren zijn zorgwekkend.

In de ziekenhuizen verblijven nu 7.046 corona-patiënten, onder wie 1.182 ernstig zieken. Het dodental is tot 118.121 gestegen. Van de bevolking is nu 76,8% gevaccineerd en 74,7% twee keer.

‘Taux d’incidence’

 • Nationaal: 93,63
 • Parijs: 129,5
 • Alpes-de-Haute Provence: 91,4
 • Hautes-Alpes: 91,7
 • Alpes-Maritimes: 103,4
 • Bouches-du-Rhône: 138,3
 • Var: 88,5
 • Vaucluse: 92,3
 • Drôme: 93,0
 • Dordogne: 78,1
 • Corsica: 141,4
 • Gard: 65,1
 • Hérault: 80,3

Meer dan 4 miljoen Fransen hebben nu een 3e prik gehad. Zoals eerder bericht vervalt per 15 december de geldigheid van de ‘pass sanitaire’ voor 65-plussers die minder dan een halfjaar geleden twee keer zijn ‘geprikt’. Onduidelijk is of dit ook voor buitenlanders geldt. In de skistations mondkapjes in de liften, ‘pass sanitaire’ verplicht als de ‘taux d’incidence’ in die gebieden tot boven de 200 stijgt. Volgens een enquête is sinds de invoering van de ‘pass sanitaire’ 50% van de Fransen meer liever niet meer naar een culturele manifestatie, het theater, een museum of een bioscoop gegaan.

Stroom: wanbetalers ontzien

EDF (Électricité de France) ziet er voortaan vanaf de stoom af te sluiten bij wanbetalers. Tot nu toe gold die regel alleen gedurende de ‘trêve hivernale’ tussen 1 november en 31 maart. In die periode mogen mensen ook niet uit hun huis worden gezet, bijvoorbeeld wegens huurachterstand.

Betaald naar school

Voorstel van president Macron: ongeschoolde werkloze jongeren tot 26 jaar kunnen € 500 per maand krijgen als ze gedurende 6 of 12 maanden minstens 15 à 20 uur per week een vak leren.

Te weinig zeeëgels

Normaal gesproken mogen zeeëgels (‘oursins’) tussen 1 november en 15 april opgevist worden. De vissers zelf hebben geconstateerd dat er te weinig zijn en daarom beginnen ze nu pas op 1 december, en ook in de komende jaren. De ‘oursins’ gelden in gastronomische kring als een lekkernij. Er gelden strenge regels. Zo mogen amateur-vissers maximaal 4 dozijn egels per dag en per visser uit de zee halen. Er wordt serieus gecontroleerd, de boetes zijn hoog.

Toch kernenergie

In zijn tv-toespraak van afgelopen dinsdag kondigde president Macron aan dat Frankrijk niet afziet van kernenergie. Het land is voor 70% van z’n stroom afhankelijk van 56 kerncentrales. Macron wil nieuwe, maar dan kleinere.

Enquête: veiligheid op één

Zo’n 93% van de potentiële kiezers vindt veiligheid het allerbelangrijkste item. Van hen wil 82% hoe dan ook een celstraf voor wie de politie aanvalt.

De man die even ging helpen

Alexandre Benalla (1991), veiligheidsvertrouweling van president Macron, ging op 1 mei 2018 de politie even helpen tijdens een demonstratie in Parijs. Een gewapende hooggeplaatste ambtenaar van het Élysée die klappen uitdeelde, op tv te zien. Werd een enorme rel. Benalla werd ontslagen, maar reisde daarna de wereld rond met een diplomatiek paspoort waarop hij geen recht had. Van de week veroordeeld tot 3 jaar, waarvan 2 jaar voorwaardelijk. Hij gaat in hoger beroep.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven