Actualités

vr 26 november 2021

Categorieën:

Corona: ook in Frankrijk foute boel

In één week 148% méér nieuwe besmettingsgevallen, in het voorbije etmaal 32.591, het hoogste aantal sinds de lente.

De ‘taux d’incidence’ (aantal besmettingen per 100.000) steeg -op landelijk niveau- in een paar dagen van 131,75 naar 193,16 en het besmettingspercentage (positief getesten) van 4,2% naar 4,89%.

In 8 departementen ligt die ‘taux d’incidence’ boven de 250. Met als uitschieter de Ardèche met 393. Amper twee weken geleden was die ‘taux’ nog 43,8.

In de ziekenhuizen verblijven nu 8.765 corona-patiënten, van wie er 1.483 ernstig aan toe zijn.

Het dodental als gevolg van het virus is opgelopen tot 118.705.

Van de bevolking is nu 77,1% gevaccineerd en 75,5% twee keer.

Taux d’incidence:

Nationaal: 193,16

Parijs: 266,4

Alpes-Maritimes: 232,3

Bouches-du-Rhône: 289,3

Haute-Corse: 352,2

La Drôme: 186,0

Dordogne: 148,6

L’Hérault: 243

Le Var: 205,0

Vaucluse: 201,4

Vanmiddag (donderdag) was er een persconferentie van minister Véran (Gezondheid):

-een 3e vaccinatie voor iedereen boven 18 jaar, 5 maanden na de 2e.

-vanaf a.s. maandag is de ‘geldigheid’ van een negatieve test tot 24 uur beperkt; was 72 uur

-ook na toegang met een ‘pass sanitaire’ maskers verplicht in onder meer winkels, musea, etc.

-de regel dat bij één besmette leerling de hele klas naar huis wordt gestuurd, is volgende week ingetrokken. Er zijn nu 8.500 klassen gesloten.

-van de medewerkers in de zorg heeft 0,6% (circa 15.000) mensen zich onttrokken aan de verplichting zich te laten vaccineren. Ze zijn geschorst.

Die TGV? Zelf financieren
Er is al lang sprake van een hogesnelheidslijn tussen Bordeaux en Toulouse. Voor de financiering is nu bedacht dat aanstaande reizigers zelf moeten bijdragen. Dus inwoners van de regio’s Nouvelle Aquitaine en Occitanie, die per auto minder dan een uur van een station vandaan wonen, worden geacht extra belasting te betalen voor de aanleg van het spoor. Niet iedereen vindt het een goed idee, er wordt ook tomeloze bureaucratie gevreesd.

De ‘eerste’ burgemeester van Frankrijk
David Lisnard (1969), sinds 2014 burgemeester van Cannes, is gekozen tot president van de ‘Association des Maires en France’, de vereniging van de 34.000 burgemeesters die we in Frankrijk hebben. President Macron is allerminst blij met die uitverkiezing; Lisnard en het staatshoofd zijn politieke tegenstanders en van Lisnard is bekend dat hij te zijner tijd het Élysée begeert.

De populairste hond van Frankrijk
Voor het vierde achtereenvolgende jaar hebben de Fransen de Australische herder uitverkoren tot hun favoriete hond. Mensvriendelijk, maar minder geschikt voor wie een appartement bewoont, hij heeft bewegingsvrijheid nodig.

Minder heli’s boven Saint-Tropez
Het Tribunal administratif van Toulon (Le Var) heeft milieu-organisaties in het gelijk gesteld: de prefect van het departement had niet het recht om meer vliegverkeer met helikopters boven de Golfe de Saint-Tropez toe te laten. Omwonenden klagen al jaren over de herrie, die samenhangt met de kortste VIP-verbinding tussen het vliegveld van Nice en St.Trop. De prefect had besloten dat er meer gevlogen mocht worden, het Tribunaal heeft door zijn besluit een streep getrokken.

2 gedachten over “Actualités”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven