Het seizoen van de ‘zwarte diamant’

di 7 december 2021

Door Raoul Duchemin –

 

Zag op een of andere tv-zender dat McDo hamburgers met een soort ‘echte truffelsaus’ in de aanbieding heeft. In welk land ben ik vergeten. Doet er ook niet toe, er speelt in de wereld wel meer flauwekul met een frauduleus prijskaartje. En bij McDo weten ze kennelijk niet dat lang niet iedereen de uitgesproken smaak van de ‘tuber melanosporum’, de zwarte truffel, bijgenaamd ‘de zwarte diamant’, in het Provençaals ‘rabasse’ weet te waarderen.

Ik toevallig wel.

De belangrijkste truffelmarkten

En dan komt het goed uit dat er in mijn omgeving tussen half november en half maart voorname truffelmarkten zijn. De belangrijkste is die op zaterdagochtend in Richerenches, in de Vaucluse, en goede tweede is die in Aups (donderdagochtend) in de Var. Die twee markten zijn tot op zekere hoogte concurrenten van elkaar, ze noemen zich allebei ‘la capitale de la truffe’. Maar ze willen wel samen het onderscheidende Europese IGP-label (Indification Géographique Protégée) ‘Truffe de Provence’. Is nog een heel gedoe.

Een kritische prijs

Ik snap wel dat ze dat ‘eigen’ willen beschermen. In de Périgord weet men ook van de ‘zwarte diamant’, waar niks mis mee is. Maar op een markt ‘en Provence’ kun je tegenwoordig ook Oost-Europese, Spaanse of zelfs Chinese truffels tegenkomen die wel vriendelijk geprijsd zijn, maar die kwalitatief niet deugen.

Wees minstens kritisch bij een kiloprijs van minder dan € 800!

Toerisme en goed eten

Behalve die markten hebben zowel Richerenches als Aups ook in toeristisch opzicht best wat te bieden. Plus een geschiedenis die eeuwen teruggaat. Aups ligt op 500 meter hoogte aan de voet van de Alpen en in de nabijheid van de Gorges du Verdon, Richerenches ‘hoort’ bij de Mont Ventoux.

Als je vanwege de truffelmarkt in Aups bent: loop even binnen het Maison de la Truffe, Place Martin Bidouvré´, daar vertellen je alles over de truffel. Doen ze ook in het Musée de la Truffe in Richerenches.

Lunchen in Aups: Restaurant des Gourmets, 5 Rue du Voltaire.

In Richerences: O, Rabasse, Place de la Pompe.

1 gedachte over “Het seizoen van de ‘zwarte diamant’”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven