Recept van de week: kerstmenu!

vr 10 december 2021

Door Raoul Duchemin –

 

Noem het afwijkend gedrag, maar ik heb dus helemaal niets met kerstmis. Als kind vond ik het al verschrikkelijk, die verplichte gezelligheid bij opa & oma, overigens beste mensen, en ik verafschuw in deze periode van het jaar de tomeloze hoeveelheid propaganda in tv-commercials voor zogenaamd rijk aangeklede festiviteiten in familieverband. Ik ben atheïst en daarnaast een tegenstander van dwingelandij. Met vrienden en familie vier ik bij voorkeur des zomers iets. Dan gaat het in mindere mate over religieuze annotaties, eerder over Koning Alcohol dan over de Heere.

Toen ik pas in Frankrijk woonde, werd ik voor het eerst met de kennelijk voorgeschreven 13 desserts op kerstavond geconfronteerd. Als nieuweling wilde ik niet moeilijk doen, nooit eigenlijk, liet me de christelijke achtergrond uitleggen, en stelde vast: deze traditionele hapjes gaan eigenlijk nergens over. Dan nog liever een Brabants worstenbroodje.

Gelukkig duurt kerst hier maar één dag. In de loop der jaren heb ik wel een paar keer ‘aangezeten’ bij een speciaal kerstmaal in een restaurant. Alleen de ‘addition’ was verrassend, met een erg ruime voorsprong op de inflatie.

Van de week werd ik gemaild door vrienden in de buurt. Ze weten van mij ‘non’ tegen kerst. De vraag was wat ik qua diner zou doen als ik anders dacht. Dus dan maar even in de rol van tipgever.

 

Voorgerecht: Rivierkreeftjes met citroenmayonaise

Ingrediënten:

 • 24 rivierkreeftjes (of gamba’s)

Voor de citroenmayonaise:

 • 2 eierdooiers
 • 1 theelepel mosterd
 • circa 1/4 liter fijne olijfolie
 • sap van circa een halve citroen (andere helft bewaren)
 • peper, zout

Bereiding:

Kan vooraf worden klaargemaakt.

Kook de rivierkreeftjes snel gaar in ruim kokend water; voeg de rivierkreeftjes (of de gamba’s) pas toe als het water kookt. Ongeveer een minuutje, hooguit twee, is genoeg om ze gaar te krijgen en sappig te houden. Doe ze over in een vergiet en laat afkoelen.

Scheid de eieren en doe de dooiers in een kom en klop ze voorzichtig een beetje los. Voeg dan scheutje voor scheutje olijfolie toe en klop/mix bij elke scheutje net zo lang tot olie en ei zich goed vermengen; pas dan een nieuw scheutje olie toevoegen. Als er een dikke mayonaise ontstaan is, al roerend citroensap (niet teveel, anders wordt de mayonaise te dun) toevoegen, plus peper en zout naar smaak.

Snij of knip de rivierkreeftjes in de lengte doormidden (kop en staart laten zitten) en verdeel ze over de borden. Garneer met een schijfje citroen. Geef de citroenmayonaise er apart bij.

 

Hoofdgerecht: Lamsbout uit de oven

Ingrediënten:

 • 1 lamsbout (circa 600 gram)
 • 6 tenen knoflook
 • 3 stevige aardappelen
 • 2 grote uien
 • 1 pond tomaten
 • 2 theelepels gedroogde majoraan (of rozemarijn)
 • 1 grote of 2 kleine aubergine(s)
 • 4 courgettes
 • zout en versgemalen peper
 • olijfolie

Bereiding:

Ruim tevoren beginnen, de gaartijd is zeker twee uur.

Dep de bout droog en maak met een scherp mes een flink aantal diepe inkepingen; steek daarin de gepelde, in plakjes gesneden knoflook. Wrijf het vlees in met zout en peper. Giet een scheut olijfolie in een braadslee, voeg de majoraan of rozemarijn toe en wentel de lamsbout erdoor. Laten rusten met zijn vette kant naar boven. Verwarm de oven voor op  220°C. Schuif de braadslee erin, en zet de thermostaat op 160°C. Laat het vlees zo’n twee uur garen en bedruip het af en toe met het vocht uit de braadslee. Controleer af en toe of het vlees al gaar en zacht is.

Snij intussen de aubergine in plakken, bestrooi met zout en laat uitlekken in een vergiet. Schil en snij de aardappelen in dikke plakken, snij ook de courgettes en de tomaten in plakken. Pel de ui en snij hem in ringen, fruit die laatste aan in een hapjespan met een scheut olijfolie. Voeg de aardappelen toe en laat ze met gesloten deksel meestoven tot ze bijna gaar zijn (eventueel wat water toevoegen als aanbakken dreigt). Voeg op het laatst de aubergines, de courgettes en de tomaten toe en laat alles beetgaar stoven, maar beslist niet tot pap doorkoken! Haal de gare bout uit de oven, snij hem in plakken en verdeel die over de borden. Giet het braadvocht bij de groenten, schep die voorzichtig door elkaar en schik ze rond de plakken op de borden.

 

Nagerecht: Appeltoetje

Ingrediënten:

 • 4 zoetzure appels (Granny Smith, goudrenetten)
 • 200 gram rozijnen (geweld)
 • 6 eiwitten
 • 100 gram suiker
 • 2 klontjes boter
 • ¼ liter appelcider

Bereiding:

Was de appels (niet schillen) en boor het klokhuis er ruim uit. Schik de appels in een ovenschaal met een klontje boter en laat ze in een voorverwarmde oven op 180°C in circa 20 min. garen. Laat de appels afkoelen en giet het bakvocht in een pannetje. Voeg de cider toe, plus de rozijnen, en laat inkoken tot een dikke saus. Tot hier toe kan het toetje al vooraf worden klaargemaakt.

Afwerken: vul de appels met het mengsel. Sla de eiwitten samen met de suiker stijf met de mixer en bedek er de appels mee. Laat ze circa 10 min. in de oven op 120°C goudbruin worden. Warm opdienen.

1 gedachte over “Recept van de week: kerstmenu!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven