Corona: stijgende cijfers

zo 12 december 2021

Categorieën:

Volgens gezondheidsminister Véran is er vooralsnog geen sprake van een nieuwe ‘confinement’ (lockdown). Maar ook in de afgelopen dagen waren de pandemie-cijfers allerminst geruststellend. Per etmaal tussen de 55.000 en 60.000 nieuwe besmettingsgevallen; de ‘taux d’incidence’ (aantal besmettingen per 100.000) is in 3 dagen van 444 naar 496 gestegen en het besmettingspercentage (positief getesten) van 5,0% naar 6,5%.

In de ziekenhuizen liggen nu 13.855 corona-patiënten van wie er 2.539 ernstig aan toe zijn. Het dodental is naar 120.383 opgelopen.

Van de bevolking is 77,5% gevaccineerd, 75,9% twee keer. Inmiddels hebben 13,7 miljoen mensen een derde dosis toegediend gekregen.

Vooral in het zuiden

Die ‘taux d’incidence’ is vooral in Zuid-Frankrijk verontrustend. Het gemiddelde nationale cijfer is 496 (Parijs: 656,6), maar in de departementen Drôme (959,7) en Ardèche (924,5) praat je over veel hogere getallen. In de Alpes-de-Haute-Provence is het cijfer 798,4, in de Bouches-du-Rhône 732,7, in de Vaucluse 746,9, in de Alpes-Maritimes 656,6, in de Var 639,3.

‘Le plan blanc’

In 6 regio’s (Île-de-France, Occitanie, Pays-de-Loire, Corsica, Le Sud/PACA en Bourgonge-Franche-Comté) geldt voor de ziekenhuizen nu ‘Plan blanc’. Dat wil zeggen: uitstel van niet-spoedeisende operaties en verloven ingetrokken.

 

OVERIG NIEUWS

 

Hevig regen in het zuid-westen

Het heeft zwaar geregend in het zuid-westen. Vooral de regio Nouvelle-Aquitaine werd hard getroffen. De stad Bayonne (Baskenland) kwam gedeeltelijk blank te staan doordat La Nive buiten haar oevers trad. Voor zover bekend geen slachtoffers, wel enorme materiële schade.

Tegelijkertijd kwam in de Pyreneeën een enorm pak sneeuw te liggen. Ook in de Alpen zorgde uitbundige sneeuw voor overlast.

Zemmour: 40.000 partijleden

‘Reconquête’ (herovering), de nieuw opgerichte partij van de ultra-rechtse presidentskandidaat Eric Zemmour kreeg binnen een week 40.000 leden. In de peilingen is Zemmour zijn concurrent op uiterst recht, Marine Le Pen, vrijwel voorbij.

Minister treedt af

Alain Griset, de minister voor het midden- en kleinbedrijf, is afgetreden. Na zijn veroordeling tot 6 maanden voorwaardelijk en 3 jaar onverkiesbaarheid. Bij zijn opgave voor de vermogensbelasting was hij ‘vergeten’ melding te maken van zijn tweede huis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven