Lezersvragen: wat is een DIA en DPE?

di 18 januari 2022

Door de Frankrijk Advocaat Sietze Jan Dijkstra –

 

Als je een huis wilt kopen in Frankrijk kun je te maken krijgen met ‘voorkeursgerechtigen’. En als je dat huis af en toe zou willen verhuren, speelt de kwestie van het energielabel.
De term DIA (déclaration d’intention d’aliéner) houdt een verklaring tot verkoop in aan de zogenaamde voorkeursgerechtigden. Als je in Frankrijk je huis wilt verkopen, komt het voor dat bijvoorbeeld de gemeente waar het huis in gelegen is, het recht heeft om het als eerste te kopen (droit de préemption). Dit bestaat al lange tijd in Frankrijk.

Verboden te verhuren

DPE staat voor ‘diagnostic de performance énergétique’ oftewel het energielabel zoals wij dat in Nederland kennen.
Dit is (ongemerkt) sinds 1 januari 2022 een (zeer) belangrijke diagnostic geworden bij de verkoop, omdat huizen met een energielabel G sinds gemelde datum niet meer verhuurd mogen worden.
Als je dus een (vakantie)huis koopt met een dergelijk slecht energielabel en je was van plan om het zo af en toe te verhuren om de kosten wat te drukken, dan kom je met een G bedrogen uit.

De verkoop die niet doorging

Op 7 januari jl. was ik betrokken bij een Zoom-meeting waar een ‘compromis de vente’ getekend zou worden bij de notaris. Mijn cliënte, de verkoper, heeft haar huis niet kunnen verkopen, omdat op het laatste moment de kopers er achter kwamen dat de woning een dergelijk slecht energielabel had waardoor zij niet meer wilden tekenen.
Het was voor deze kopers een kwestie van hetzij hoge kosten maken om het energielabel te verbeteren hetzij afzien van de koop (of uiteraard niet verhuren … en dat was voor hun geen optie).

DE FRANKRIJK ADVOCAAT
Sietze Jan Dijkstra
advocaat en notarieel jurist
+ 31 (0)70 240 08 75
e-mail: dijkstra@frankrijkadvocaat.nl
website: www.frankrijkadvocaat.nl

1 gedachte over “Lezersvragen: wat is een DIA en DPE?”

  1. Nuttige info. En als er staat DPE vierge? Is het dan vrijgesteld van DPE-restricties, of is er dan simpelweg nog geen DPE opgemaakt? En in dat laatste geval: moet dat dan nog gebeuren als je tijdelijk wilt verhuren?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven