Recept van de week: bietjesgratin

vr 21 januari 2022

Door Raoul Duchemin –

 

In Feyenoord-kringen schijnen ze ‘krooten’ te heten, maar ik noem ze natuurlijk gewoon bieten, in het Frans ‘betteraves’. Ik geef graag toe dat ik een fan van de biet ben. Niet zozeer omdat wetenschappers hebben uitgevogeld dat ie bijna extreem gezond is. Rijk aan vitaminen en mineralen, goed voor bloeddruk en cholesterol, in moderne kringen wordt de biet tot de ‘superfoods’ gerekend. Dat zal allemaal wel, ik vind bieten vooral lekker en dat is volgens mij wat telt. Ik maak er soms een salade mee, heel lang geleden was in studentenkringen de combi van even licht aangebakken ui met geraspte biet een populair nachthapje, een vermoeden van anti-kater. Of dat nog zo is, weet ik niet. Ook niet of het werkte.

Van de week wilde ik voor de avondmaaltijd ook weer iets met bieten. Ik koos voor een ‘gratin’. Staat (te) vaak voor vet, en room, en zware kost. Maar dat is helemaal nergens voor nodig. Het kan allemaal veel minder heavy, zonder op smaak in te leveren. En extra tijd en moeite kost het ook al niet. Dus hup, weer aan de bietjes!

 

Ingrediënten

  • 4 middelgrote aardappels, stevig
  • 4 grote gekookte bieten
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rolletje geitenkaas
  • 1 dl bouillon (van tablet)
  • 1 flinke scheut balsamico-azijn
  • olijfolie
  • wat oregano

Bereiding

Schil en kook de aardappels beetgaar (dus nog een beetje hard, als je er met een vork in prikt). Snij de afgekoelde aardappels in dikke plakken.

Haal kop en kont van de bieten en snij ook die in dikke plakken.

Snij het rolletje geitenkaas in plakjes.

Pel en snipper de ui en fruit die aan in een scheutje olijfolie. Pel de knoflooktenen en knijp ze boven de pan uit, laat heel even mee fruiten. Maak af met een flinke scheut balsamico-azijn en roer nog even door. Haal van het vuur.

Los in een pannetje op laag vuur een halve bouillontablet (groente/gevogelte/vlees, naar keuze) op in 1dl water.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Vet een ovenschaal in met olijfolie. Bedek de bodem met een laag aardappelschijfjes. Verdeel er de helft van de uienprut overheen. Leg er een laag bietenplakjes bovenop. Giet de helft van de bouillon er overheen. Leg er een tweede laag aardappel bovenop, de rest van de uienprut, en een tweede laag bietjes. Giet de resterende bouillon er overheen. Bedek alles met een laag geitenkaasplakjes, bestrooi met wat oregano. Zet de schaal in de voorverwarmde oven en laat zo’n 20 minuten warm worden.  Schakel de grill in en laat de kaasbovenkant nog even kleuren. Meteen serveren.

3 gedachten over “Recept van de week: bietjesgratin”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven