Vonk

do 24 februari 2022

Door René Vonk-Hagtingius –

Ik ben niet in vorm en ik heb al een tijdje niks van me laten horen. Excuus.

Maar ik ben er wel degelijk en beval vanmiddag de echtgenoot: ‘Tik op wat ik zeg’. Vanwege iets met mijn ogen lukt zelf tikken niet. Maar in zekere zin is het dan een voorrecht dat je een soort thuis-secretaris hebt die gewoon noteert wat je vertelt. Die secretaris met wie ik getrouwd ben en aan wie ik gelukkig geen salaris hoef te betalen heeft het onderstaande opgeschreven.

Ik moet maar aannemen dat het mijn verhaaltje is. Ik kan het zelf niet lezen.

 

Als je ineens een gehandicapte bent, kun je tussen het terras en verzet kiezen.

Het is al een tijdje goed weer, ik heb veel buiten gezeten, genoten in de zon, maar ik ben dus meer van de opgestroopte mouwen. Vanmorgen zei ik tegen de secretaris dat ie me naar de supermarché moest rijden. Dat idee werd niet zo enthousiast onthaald, die boodschapperij doet hij al een tijdje op eigen gezag, en hij vreesde gestumper van mijn kant tussen de schappen.

Hij had gelijk.

Ik wilde ketjap en kon het niet vinden. Terwijl ik altijd precies wist waar dat stond.

Wat moet je met ketjap? vroeg de secretaris die – als altijd – op spoed aandrong. Hij kookt tegenwoordig. Talentje? Ik vrees van niet. Zijn soepen zijn eventueel wel oké.

Bij de kassa dacht ik zelf even af te rekenen. Ik kon de entree van de bankkaart in dat apparaat zo gauw niet zien en het ongetwijfeld aardige meisje dat naar de klantenkaart vroeg, bood me spontaan een leesbril aan. Toen wist ik zeker dat ik geen achttien meer ben. En ook niet meer kan doen alsof. De secretaris moest de code intikken.

Onze laatst overgebleven hond was blij toen we weer thuis waren. Ik ook.

Voor hem en mij de vraag wat de secretaris ons nu op ons bordje presenteert.

16 gedachten over “Vonk”

 1. Blij weer van jou, wel via secretaris, te mogen horen. Heel vervelend als het lichaam niet meer doet wat de geest wil. We hebben je erg gemist en wensen jou beterschap.

 2. Wat afschuwelijk. Ik weet wat het met je doet. Mijn man kan ook bijna niets meer zien en in ons geval ben ik dus de secretaresse. Veel sterkte.
  Ik hoop dat de secretaris dit bericht wil voorlezen.
  Met vriendelijke groet,
  Janet J

 3. We misten en je al een tijd. Fijn weer iets van je te ‘horen’.
  De secretaris blijkt multitalent, bravo!
  Hoop dat de mouwen snel weer opgestroopt kunnen gaan worden: overigens een geweldig boek om tijdens het uitkijken naar je volgende epistel, weer te lezen. #opgestroopte #mouwen van Renée Vonk #aanrader!

 4. Jan Denolf / Jean Flamand

  Leuk nog iets te horen ! Toen we vorige week er waren zagen we bijna dagelijks uw dichte buur Jean-Paul in het dorp, veel gedacht aan u. Hopelijk snel beter !

 5. Ook ik miste je al. Fijn om weer wat van je te lezen. Ik wens je heel veel sterkte en beterschap. Fijn dat je man je zo helpt. Zo moet het hè, in voor- en tegenspoed. Begrijp ik het goed, hebben jullie ook afscheid moeten nemen van één van jullie honden? Dat is ook een ingrijpende gebeurtenis. Veel sterkte voor jullie beiden. Liefs, Rianne

 6. Sterkte we wensen je beterschap toe! Het is zo moeilijk als je zo afhankelijk van anderen wordt… hoop dat je wel ons op de hoogte houdt. Gelukkig geur heb je nog en een knuffel voel je ook. Vandaar heel veel knuffels!!!

 7. Fijn iets via je secretaris iets van je horen. Ook wij maakten ons wel degelijk zorgen. ‘N slecht gezichtsvermogen is meer dan waardeloos. Gaat dit ‘n staaroperatie worden of nieuwe lenzen ? In ieder geval veel sterkte , en heel veel liefs et grande bisous van ons vanuit La Cote Yvonne. Marion en Peter van Osselen

 8. Martine Vredenbregt

  Sterkte en voorspoedig herstel! Ook ik mis je levendige mediterrane verhalen. De zon spat eraf. Hoop van ganser harte dat je je zicht weer goed terug krijgt. All the best!

 9. Wat fijn om weer van jou, via de secretaris, te horen. Ook ik heb je gemist! Heel naar dat je afhankelijk bent geworden. Jou een heel klein beetje kennende, sla jij je ook hier door heen! Sterkte en tot het volgende zonnige verhaal!

 10. Leuk verhaaltje weer, ware het niet dat je ernstig gehandicapt bent als je het zicht verliest. Heel veel beterschap en laat ik hopen dat het tijdelijk is en snel terugkeert.

 11. Fijn om weer iets van en over je te lezen. Hopelijk is er verbetering van je gezichtsvermogen mogelijk.
  Na het stukje over de ambulance die naar jullie huis geleid moest worden, maakte ik me zorgen over je.

 12. Je bent er weer, wat fijn. Veel sterkte! Ondanks alles wat je meemaakt(e) liet je me toch bij iets wat je schreef hard in de lach schieten (met dank aan de secretaris). Iedere dag een tikkeltje beter? Ik hoop het.

 13. Ik maakte me echt al enige tijd ongerust. Ben blij dat je nog ‘onder ons’ bent. Was even bang dat je ten prooi gevallen was aan corona. Onder de huidige omstandigheden realiseer je je nog meer: pluk de dag, morgen kan het voorbij zijn.
  Jouw back-up team schreef mij onlangs dat het versturen van de nieuwsbrief weer hervat zou worden. Klopt dat of is dat toch teveel ‘jouw ding’?
  PS: er bestaan ook software pakketten waarbij woord in schrift kan worden omgezet. Is dat misschien een idee om jouw secretaris op de lange termijn te ontlasten?

  Groetjes en beterschap.
  Isabelle

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven