Recept van de week: Baskische piperade

vr 25 februari 2022

Door Raoul Duchemin –

Destijds raakte ik min of meer bevriend met een naar Provençaalse normen formidabele verschijning: de Bask Thierry. Van beroep klusjesman, voor zijn talloze cliënten fiscaal vriendelijk, zal ik maar zeggen, en al even zwijgzaam als je in de herfst vroeg waar je de lekkerste paddenstoelen kunt vinden.

Hij is al jaren geleden na een lang ziekbed overleden, maar ik herinner me opgewonden gesprekken. Hij was een fel voorstander van onafhankelijkheid van het Spaans/Franse Baskenland en ik zag er wel wat in als de Provence zich van Frankrijk zou afscheiden. Dat schiep een band.

Thierry nodigde me een keer uit voor een etentje bij hem thuis. Graag. Het werd even lastig toen ik ‘m zei dat ik liever geen vlees eet. Ik kreeg een heel college van een gedreven carnivoor. Maar hij concludeerde: oké, geen probleem. De Baskische keuken biedt ook wat vegetarisch: ‘piperade’. Geen idee waar dat woord voor staat, maar het klonk bij voorbaat lekker en dat is het ook. En je hoeft er niet te lang voor in de keuken te sloven.

Onderstaand basisrecept dat ik van mijn gastheer kreeg, kan overigens worden opgeleukt met blokjes ham, iets (blik)vissigs, mosselen, extra groenten (sperziebonen, broccoli) of wat er nog aan overtolligs in de koelkast te vinden is. Maar overdrijf het niet; het is al een behoorlijk stevige hap.

Ingrediënten

  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
  • 1 kleine groene paprika
  • 8 zongedroogde tomaatjes (op olie)
  • ½ bosje platte peterselie
  • 8 eieren
  • ½ kruidenbouillontablet
  • sambal
  • olijfolie

Bereiding

Pel en snipper de ui, pel de knoflooktenen. Haal de zaadlijsten uit de paprika en snij hem in blokjes. Snij de peterselie fijn. Laat de bliktomaten uitlekken in een vergiet en snij ze in stukjes, snij de zontomaatjes in stukjes.

Doe een flinke scheut olijfolie in een ruime koekenpan, verkruimel de halve bouillontablet in de olie en laat op laag vuur even oplossen. Doe de ui en de paprika erbij, zet het vuur hoog en laat alles zo’n vijf minuten aanbakken. Draai het vuur weer laag, voeg de peterselie en de zontomaatjes toe, en knijp de knoflooktenen er over uit. Doe de in stukjes gesneden bliktomaten erbij. Roer alles goed door elkaar en laat nog een tijdje pruttelen tot het meeste vocht is verdampt. Doe er een flinke theelepel sambal bij (het moet goed pittig zijn, maar zonder dat je meteen in snikken uitbarst) en proef op smaak. Breek de eieren in een kom, steek de dooiers los en kieper alles in de koekenpan. Zet het vuur hoog, wacht tot de eieren beginnen te stollen, en roer er dan met een vork doorheen. Weer even laten opstijven en opnieuw door elkaar roeren, net zo lang tot er een stevige massa ontstaat, maar het mengsel nog wel smeuïg is.

Meteen opdienen, met (eventueel geroosterd) stok-, boeren-, of ander brood dat lekker weg sopt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven