Recept van de week: tonijnsoufflé

vr 4 maart 2022

Door Raoul Duchemin –

Ik heb altijd geleerd dat de lente op 21 maart begint, maar volgens de meteologen is het nu al zover. Die lui hebben kennelijk een geheime agenda. Denk ik wel vaker als ze er met hun voorspellingen weer eens naast zitten.

In mijn omgeving was het al een tijdje min of meer lente, vandaag dus niet, ofschoon die meteo-types een prachtige dag hadden zien aankomen.

Maar ik had al gekozen voor een lichte, lente-gebonden maaltijd. Afgeleid van een Portugees idee, tonijnsoufflé. In dat land moet er dan van alles met deeg en melk en margarine. Ik was niet bij voorbaat enthousiast. Dus een beetje experimenteren dan maar. En inderdaad: het kan veel lichter en luchtiger. Het resultaat staat hieronder.

Ingrediënten

  • 200 gram tonijn (uit blik, op olie)
  • 3 eetlepels serieuze boter
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 ½ dl droge witte wijn
  • 3 eetlepels citroensap
  • 3 eieren
  • 1 teentje knoflook
  • zout en peper uit de molen
  • olijfolie

Bereiding

Vet vier soufflébakjes in met olijfolie. Verwarm de oven voor op 190 graden.

Smelt de boter in een pannetje (niet laten koken!) en voeg er de bloem aan toe. Roer goed door en doe er beetje bij beetje de witte wijn bij, tot er een mooie gladde saus ontstaat. Doe er het citroensap bij, knijp het knoflookteentje er boven uit, voeg peper en zout naar smaak toe, roer alles goed door elkaar en laat nog een minuut of vijf onder af en toe roeren doorpruttelen op zeer laag vuur. Eventueel wat witte wijn toevoegen als de saus te dik/droog dreigt te worden. Laat de tonijn uitlekken en prak de vis fijn met een vork.

Splits de eieren in twee kommen. Roer de dooiers en de tonijn door het pruttelende mengsel. Klop de eiwitten zeer stijf. Haal het pannetje van het vuur en schep voorzichtig de stijve eiwitten door het mengsel tot alles goed verdeeld is. Doe het mengsel over in de soufflébakjes en laat alles in zo’n 20 minuten in de oven gaar en goudbruin worden. Meteen serveren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven