Corona: cijfers in het kort

wo 23 maart 2022

Categorieën:

Ook in Frankrijk zijn vrijwel alle corona-gebonden maatregelen opgeheven. In het openbaar vervoer, waaronder vliegtuigen, nog wel mondkapjesplicht. Maar het virus is allerminst onder controle. Twee voorname indicatoren duiden op een verslechtering van de situatie. Zo steeg de ‘taux d’incidence’ (aantal besmettingen per 100.000) de afgelopen week van 679,43 naar 928,11 en het besmettingspercentage (positief getesten) van 23,4% naar 27,1%. In het voorbije etmaal werden 180.777 nieuwe besmettingsgevallen geconstateerd, in hetzelfde etmaal van een week terug 140,440. In de ziekenhuizen liggen 20.742 corona-patiënten, 174 minder een week geleden. Van hen zijn er 1.604 ernstig aan toe, een min van 179. Er bezweken in de voorbije week 778 mensen aan het virus. Het dodental staat nu op 141.218.

Overig nieuws

De Corsicaanse nationalist Yvan Colonna (61) is na 3 weken in coma in een ziekenhuis in Marseille overleden. Tot levenslang veroordeeld voor de moord op de prefect Érignac in 1998, in de gevangenis van Arles neergeslagen door een mede-gedetineerde. Zie ons bericht van vorige week. Er wordt gevreesd voor nieuwe onlusten op het eiland. De regering vindt een vorm van autonomie bespreekbaar en heeft de ‘speciale status’ van een aantal Corsicaanse gevangen ineens opgeheven. Die kunnen nu hun straf op het Île de Beauté uitzitten in plaats van op het vasteland. Mogelijk wordt Corsica een ‘overzees gebiedsdeel’ (‘departement outre mer’) als Gaudeloupe en Martinique, met andere fiscale regels. Of  Corsica krijgt een status als Frans Polynesië, met een eigen president en volksvertegenwoordiging.

President Macron, die volgens alle peilingen verzekerd is van zijn herverkiezing in april, weigert een tv-debat met andere kandidaten. De zender TV1 heeft daarop besloten de voorgenomen uitzending af te gelasten.

Jean-Claude Gaudin (1939), van 1995 tot 2020 burgemeester van Marseille, is tot zes maanden voorwaardelijk en een boete van € 10.000 veroordeeld. Hij zou er jarenlang geen probleem mee hebben gehad dat ambtenaren overuren declareerden terwijl ze niet aan het werk waren. In juni moet Hubert Falco, de huidige burgmeester van Toulon, voor de rechter verschijnen. Hij zou jarenlang gratis geluncht hebben bij de departementale raad van Le Var, terwijl hij daar geen functie meer had.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven