Geschiedenis: poisson de 1 avril

di 29 maart 2022

Categorieën: , ,

Door Peter Hooft

Toen ik hier pas verbleef, werd ik op 1 april uitgelachen. Daarna wel vaker, om voor de hand liggende redenen, inburgeren is geen ‘fluitje van een cent’. Bestaat die uitdrukking nog?

Ik liep op 1 april, ik denk in 2000 of daaromtrent, van een parking naar een marché en wist me ineens voor idioot uitgemaakt door niet alleen een groepje kinderen. Had ik eigenaardige kleren aan? Liep ik anderszins voor schut? Een meisje van een jaar of veertien of zo kwam naar me toe en tikte me op de rug. Ze vond me misschien zielig, maar ik begreep haar niet. Ze toverde een papieren vis tevoorschijn, waarmee ik blijkbaar al een tijdje had rondgelopen. Op de rug van mijn colbertje. Geen tiende van een seconde in de gaten gehad dat ik als plakbord was gebruikt.

Ze zei: ‘1 avril!’ en holde weg.

Ik weet inmiddels dat de ‘poisson d’avril’ een traditionele gewoonte is. En als iemand op 1 april een papieren vis op m’n rug plakt, weet ik waarover het gaat.

De jaarwisseling telde

Toen ik nog in Nederland was, had je ook 1 april-grappen. Had te maken – voor zover ik me herinner – met de Spanjaard Alva die ter hoogte van Brielle het onderspit dolf in de 80-jarige oorlog. Tijdje terug. Geldt ook voor die speciale datum van 1 april in Frankrijk. Daar begon het nieuwe jaar op 1 april (lente, oogst, valt te snappen) tot koning Charles IX in 1564 zei: we doen voortaan 1 januari. Pas in 1573 (geen internet en zo) zei paus Gregorius XIII: oké, dan doen wij dat als kerk ook.

Een symbool van ‘non’

Maar ja, buiten de Fransen gerekend, leer mij me ze na zoveel jaar kennen. Qua mentaliteit misschien niks veranderd sinds 15 zoveel. Hoezo nieuwjaar van 1 april naar 1 januari? Wie maakt dat uit? Allerwege opstandigheid, maar tevergeefs.

Een papieren vis op je rug werd blijkbaar een symbool van ‘non’. En een paar eeuwen later een grappig bedoelde melding: ‘looser’. Er is iets – zelfs internationaal – met die datum 1 april.

Ik blijf maar thuis, het schijnt trouwens te gaan regenen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven