Onderhoud van je Franse huis: let op de signalen!

zo 10 april 2022

Categorieën: , , ,

Eric van Rooij is directeur van Excellencefrance.nl Voor onderhoud of renovatie van uw huis of appartement. Nederlandse topkwaliteit, heldere afspraken en maximale service in uw eigen taal.

Door Eric van Rooij

Corona betekende onder meer dat veel mensen tijdelijk niet naar hun tweede huis in Frankrijk konden. En hoe tref je die woning dan aan? Leegstand, al is het maar in een beperkte periode, kan tot narigheid leiden.

Mijn idee is dat een huis, net als een mens, kan aangeven dat het niet goed met ‘m gaat. Zoals een schoenmaker kijkt naar de schoenen van mensen kijkt een schilder en een timmerman naar huizen. Vaak kunnen ze eraan zien of een pand ‘ziek’ is, of allicht kwetsbaar. Denk bijvoorbeeld aan lekkages, mos-aangroei, bladderende verf en verzakkende gevels.

Je neus als detective

Bij binnenkomt na een periode van leegstand ruik je vaak al de sporen van schimmels en de gevolgen van vocht. Slecht voor de gezondheid en een spelbreker voor mooie vakantieweken in het heerlijke Frankrijk. Een simpele vochtvreter is meestal niet de oplossing, nader onderzoek en logisch redeneren brengen je meestal verder. Dan zouden ernstige(re) problemen kunnen blijken en is verdere schade nog te voorkomen door echt ingrijpen.

Een ‘quick-scan’

Schade voorkomen, daar gaat het natuurlijk om. Dus als je de indruk hebt dat er iets mis is, kom je in actie. Is de vraag wat er aan de hand is. Dan kan het geen kwaad te weten dat je door Excellence France een zogeheten ‘quick scan’ kan laten uitvoeren. Daarmee komen de eerste eventuele gebreken aan het licht en soms is dan een vervolgonderzoek nodig, of minstens aanbevolen. Ter geruststelling: het hoeft allemaal niet dramatisch te zijn. Vaak zijn problemen al op te lossen door details aan kozijnen, luiken of gevels aan te passen waarna een normaal onderhoudstraject kan worden ingezet.

Vocht is vaak de boosdoener

Met name in Zuid-Frankrijk heeft narigheid vaak te maken met de waterhuishouding van de gevels, dak of aansluitingen of in de waterafvoer rondom het huis. Vocht is vaak de boosdoener.  Grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht in het voor- en najaar zijn niet onwaarschijnlijk en kunnen het begin van ellende veroorzaken.

Drainage, permanente ventilatie of detailaanpassingen bieden veelal een goed resultaat en vergroten het comfort van je (tweede)huis). Met name die tweede huizen die een deel van  het jaar gesloten zijn, zijn gevoelig voor condensatie als gevolg van het ontbreken van ventilatie.

De kwaal verhelpen

Vochtwerende verf, afdekken met beplating of voorzetwanden camoufleren de symptomen maar verhelpen de kwaal niet. Sterker, achter deze pseudo-oplossingen woekert de problematiek vaak intensiever verder.

Mijn advies is: haal er een expert bij als u vermoedt dat er met uw huis iets is mis is. Zo iemand kan met apparatuur in combinatie met zijn kunde en kennis tot een analyse komen en waarschijnlijk met suggesties voor oplossingen komen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven