Corona: de week in cijfers

wo 20 april 2022

Categorieën:

Vooralsnog lijkt het erop dat de situatie verbetert. In het voorbije etmaal 25.465 nieuwe besmettingsgevallen, in hetzelfde etmaal een week terug nog 190.762. Enige terughoudendheid is wel geboden, paasvakantie, waarschijnlijk minder getest. Ook de ‘taux d’incidence’ (aantal besmettingen per 100.000) laat een gunstige ontwikkeling zien: een week geleden 1.407,00, nu 1.213,10.

Het besmettingspercentage (positief getesten) bleef ongeveer stabiel: 31,9%, was 31,88%. Staat tegenover dat er nu meer corona-patiënten in de hospitalen liggen: 25.277, een plus van 584. Er slecht aan toe: 1.681, 34 meer dan een week geleden. Er overleden deze week 762 mensen aan het virus, een week geleden 841. Het dodental staat op 144.387.

Van de bevolking is nu 80,9% gevaccineerd, 79,6% twee keer en 58,9% drie keer.

Zondag: de grote finale

Vanavond (woensdag) om 21 uur het tv-debat tussen de overgebleven presidentskandidaten Macron en Le Pen. Kan spannend en doorslaggevend zijn. Koopkracht houdt de Fransen het meest bezig. In de peilingen staat Macron voor, maar niet heel ver. Vijf jaar geleden, toen er ook gekozen moest worden  tussen deze twee, maakte Le Pen een zwakke indruk in het tweegesprek op tv en ze verloor. Aanstaande zondag is de verkiezingsfinale. Er wordt gevreesd dat veel mensen thuis blijven, de zeer linkse Jean-Luc Mélenchon, als derde in de voorronde geëindigd, geeft geen stemadvies aan zijn kiezers.

Als Macron inderdaad wint, zal hij tamelijk ongerust de parlementsverkiezingen op 12 (1e ronde) en 19 juni afwachten. Het is zeer de vraag of zijn partij LREM (La République En Marche) opnieuw een meerderheid in de Assemblée Nationale verwerft.

Ukraine: € 24 miljard

In Frankrijk is nu € 24 miljard van Russische oligarchen ‘bevroren’. Aan de Côte d’Azur en in de Var is een vorm van beslag gelegd op 16 villa’s, plus 6 helikopters.

Het Caravelle-schandaal

In 1968 stortte ter hoogte van Antibes een Caravalle in de Méditerranéé, op weg van Ajaccaio (Corsica) naar Nice. Aan boord 89 passagiers en 6 bemanningsleden. Niemand overleefde. Oorzaak van de ramp? Al in 1968 werd vermoed dat het vliegtuig per ongeluk door de Franse marine bij een oefening vanaf een fregat is neergeschoten. Nabestaanden eisen sindsdien opheldering, maar de regering hield het op een ‘secret de défense’, staatsgeheim. President Macron beloofde het archief te openen, en dezer dagen heeft een ex-matroos bevestigd dat er vanaf het fregat geschoten is. Er staat de Franse overheid een grote schadevergoeding te wachten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven