Recept van de week: geitensnack

vr 22 april 2022

Door Raoul Duchemin

Met enige regelmaat verkeer ik in de omgeving van herders. Zolang dat – ook ‘en Provence’ – nog kan. Je ziet ze steeds minder, langstrekkende ‘bergers’ die met hun kudde even het gras komen laten maaien. Bergers zijn over het algemeen geen ‘gewone’ mensen (des te beter), maar je moet ze nooit onderschatten en ik luister altijd graag naar hun vaak bijzondere verhalen. Zo’n kudde schapen met meestal ook geiten wordt bewaakt en in de smiezen gehouden door getrainde herdershonden, ‘Patous’ (Pyreneese berghonden). Daar moet je eerst een beetje voorzichtig mee zijn. Geen probleem zodra ze snappen dat je geen kwaaie bedoelingen hebt. En je hebt bij zo’n kudde vaak ook ‘collis’, die er als kudde-cipiers van het bewaken vooral een Olympische sport maken.

Ik ben niet zo van de schapen, toch een beetje verstandelijk gehandicapt. Maar met geiten die ik qua intelligentie toch iets hoger ingeschat, valt wel degelijk contact te maken. En ik vind geitenkaas een stuk lekkerder dan schapenkaas. Dus ik dacht: ik doe dit keer een snack van geitenkaas, bedoeld als borrelhapje of bijgerechtje voor 4 personen.

Ingrediënten

Voor het deeg

 • 1,2 dl olijfolie
 • 120 gram gesmolten boter
 • 1,2 dl warm water
 • 1 theelepel zout
 • 500 gram gezeefde tarwebloem

Voor de vulling

 • 400 gram zachte verse geitenkaas
 • 1 bosje bieslook (gesnipperd)
 • 2 tenen knoflook (uit de knijper)
 • versgemalen peper
 • gedroogde oregano
 • 1 losgeklopt ei
 • olie om te frituren

Bereiding

Voor het deeg

Verwarm olie en boter samen ‘au bain marie’ tot de boter gesmolten is. Doe in een mengkom en voeg het warme water en het zout toe. Doe er beetje bij beetje de bloem bij en kneed net zo lang tot er een stevige deegbal ontstaat. Bestuif het werkblad met bloem en rol de bal zo dun mogelijk uit. Steek er rondjes uit (bijvoorbeeld met een breed glas, of met een koekjesvorm).

Voor de vulling

Doe de kaas met de uitgeknepen knoflook, de bieslook en de peper in een kom en meng alles goed door elkaar. Besmeer de randen van de deegrondjes met losgeklopt ei. Leg op de ene helft van elk deegrondje een lepel kaasvulling, klap de andere helft eroverheen en druk goed aan met de tanden van een vork. Bestrijk de bovenkant van elk halvemaantje met losgeklopt ei en strooi er wat gedroogde oregano over. Verhit de frituurolie en bak de halvemaantjes in enkele minuten goudbruin. Laten uitlekken op keukenpapier. Ze kunnen zowel warm als koud gegeten worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven