Vakantietip: koele topdorpen

wo 20 juli 2022

Door Ellen van Linschoten

Het blijft nog wel even warm tot heet. Daarom is het misschien een ideetje om een dag verkoeling te zoeken in hoog gelegen dorpjes die tot ‘les plus beaux villages de France’ worden gerekend. Ze hebben dus meer te bieden dan een frisse neus.

Bargème: hoogtepunt in de Var

Het zeer oude autovrije dorpje Bargème (ongeveer 40 km van Draguignan) ligt op 1.097 meter hoogte, telt amper 200 inwoners en kent een even rijke als wrede historie. Er is veel en vaak gevochten. Wie er nu rondloopt, geniet volop van werkelijk fantastische vergezichten. Van het middeleeuwse kasteel staat alleen de toren nog overeind, de rest is een ruîne. Een triest resultaat van de godsdienstoorlogen in de 16e eeuw. Loop zeker even het Romaanse kerkje St. Nicolas binnen dat een uniek altaar heeft. In augustus het festival Été Musical de Bargème dat inmiddels een internationale status heeft verworven.

Uit eten: Les Jardins de Bargème, in het dorp.

Sainte-Agnès: hoogstgelegen kustdorp van Europa

‘Een balkon aan de Middellandse Zee’, zo staat Sainte-Agnès ook wel bekend. Op zo’n 10 km van Menton (Alpes-Maritimes), op 800 meter hoogte, spannend gelegen, tegen een bergwand aangeplakt. Formidabel uitzicht op de Baai van Menton en meer van de Côte d’Azur, plus de grens met Italië. De eerste bebouwing dateert uit de 11e eeuw en de hoogbejaarde straatjes zijn er nog. Maar van het château is niets over, behalve dan de middeleeuwse kasteeltuin die je niet mag missen. Loop zeker binnen bij de Église Notre-Dame-des-Neiges en bij het Fort, nu een museum. Dat fort maakte destijds deel uit van de beroemde Maginot-linie. Er wonen ruim 1.000 mensen, onder wie veel kunstenaars.

Uit eten: Le Saint-Yves, Rue de Sarrasin; Le Right, Place du Fort.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven