Corona: bemoedigende cijfers

wo 27 juli 2022

Categorieën:

Alle indicatoren wijzen erop dat de situatie in Frankrijk blijft verbeteren, ofschoon er in het voorbije etmaal 87.562 nieuwe besmettingsgevallen werden geconstateerd. In hetzelfde etmaal een week geleden 134.188. De ‘taux d’incidence’ (aantal besmettingen per 100.000) daalde deze week van 984,14 naar 750,62 en het besmettingspercentage (positief getesten) van 33,3% naar 29,7%. In de ziekenhuizen verblijven nu 20.934 corona-patiënten, 28 meer dan een week geleden toen er nog een stijging was van 1.736.  Van hen zijn er 1.317 ernstig aan toe, een min van 6. Er bezweken deze week 700 mensen aan het virus, een week eerder 674. Het dodental is opgelopen tot 151.679.

 

OVERIG

 

Apenpokken vastgesteld

In Frankrijk zijn (t/m het voorbije weekeinde) 1.700 gevallen van apenpokken vastgesteld. Heet hier ‘variole du singe’. Er is een begin gemaakt met een vaccinatie-programma.

EDF genationaliseerd

De regering trekt bijna € 10 miljard uit voor de aankoop van alle aandelen van het voormalige staatsbedrijf ‘Électricité de France’, EDF. Zorgen over de energievoorziening, EDF lijdt verlies, minstens 4 kerncentrales hebben dringend onderhoud nodig. Hernationalisatie leek de regering het beste.

Droogte: waterbeperkingen

De droogte (sécheresse) heerst in grote delen van Frankrijk. In 86 departementen zijn waterbesparende maatregelen van kracht, als het niet bijvullen van je zwembad of het wassen van je auto. Het departement Alpes-Maritimes overweegt douchen op het strand te verbieden.

Hitte: ontevreden toeristen

In elk geval in zuid-oost Frankrijk houdt volgens Météo France de ‘canicule’ (hittegolf) nog wel even aan. Toeristen klagen. Dit jaar nog niet over de luidruchtigheid van de krekels, maar over de hoge temperatuur van het zeewater. Op sommige plekken aan de stranden haalt de Méditerranée 30 graden.

Koopkracht-ideeên

Ook in Frankrijk is de koopkracht (pouvoir d’achat) het voornaamste gespreksonderwerp. Er ligt een voorstel de autobrandstof met 30 centimes per liter te verlagen, althans voor wie voor z’n werk op de auto is aangewezen. Die automobilisten zouden die korting bij de regering moeten declareren. Men vreest voor een bureaucratische ramp. Een ander voorstel: het kijk- en luistergeld terugbetalen. Dat is een voorname inkomstenbron van de publieke omroep.

Schaarste in de winkelschappen

Je kwam het in de supermarchés al regelmatig tegen: ‘rupture de stock’ (geen voorraad) en dan ging het om mosterd, bakolie en nog zo het een en ander. Daar zijn nu de kikkererwten bij gekomen. Vooral voor Nice een ramp, de traditionele lokale lekkernij soca is een pannenkoekje op basis van kikkererwten.

Energiebesparing volgens de president

President Macron wil dat de winkels die hun klanten met een verkoelende airco verwelkomen, hun buitendeuren gesloten houden. Zo niet, dan volgt een boete van € 150. De kans lijkt gering dat de chique modehuizen aan de Champs-Élysées van dat bedragje wakker liggen.

Zaterdag echt druk

Aanstaande zaterdag de eerst (van twee) echte Zwarte Zaterdagen. Verkeersinformatiedienst Bison Futé voorspelt ellenlange files richting Zuid-Frankrijk en Spanje.

Stropdas verplicht?

Éric Ciotti, het diep conservatieve parlementslid van Les Républicains, afgevaardigde uit het departement Alpes-Maritimes, meent dat men in de Assemblée Nationale netjes gekleed dient te zijn. Hij hecht aan de stropdas en verwijt de zeer linkse Jean-Luc Mélanchon dat deze onvoldoende representatief gekleed in het parlement verschijnt. Het idee van Ciotti leidde tot debat in talkshows.

1 gedachte over “Corona: bemoedigende cijfers”

  1. Ik controleer ook de cijfertjes van Corona en er is zeker een verbetering dus ook de toeristentoestroom heeft gelukkig weinig of geen invloed. Wij hebben 10 potten mosterd meegenomen vanuit Nederland voor onze buren en wie zij daar verder mee wil verrassen want heb hen genoeg gegeven voor 5 jaar ;-) Zelf ook maar wat extra meegenomen want zie het dit jaar niet snel verbeteren. Hier in de Haute Vienne is het ook erg droog en warm. Dit jaar het gras maar op 8 cm gemaaid en het ziet er minder dor uit dus dat wordt een blijvertje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven