Boeken met Maria Edelman

ma 25 juli 2022

Categorieën: , ,

Frankrijk in 50 fragmenten

Eerlijk gezegd ben ik wel zo’n beetje uitgekeken op de talloze boekjes van mensen die in Frankrijk zijn komen wonen en die hun belevenisjes met rare alpinopetten graag even met de wereld willen delen. Dat er in Frankrijk vreemde kostgangers en rare snoeshanen rondlopen, dat weten we nu wel. Van een heel andere niveau is ‘Frankrijk in 50 fragmenten’ van de schrijver Caspar Visser ’t Hooft (1960), die tot veler genoegen ook regelmatig op Kijk, Zuid-Frankrijk! publiceert. Een bundel goed geschreven verhalen, soms humoritisch, dan weer melancholiek, met eigenlijk twee rode draden die Frankrijk in zijn waarneming karakteriseren: verbinding en verscheidenheid. De auteur kent het land door en door, woont er al 25 jaar en is vaak verhuisd. Hij neemt de lezer net zo makkelijk mee naar een afgesloten kolenmijn als naar een groepsreis in de bergen, en soms gaat het over literatuur en politiek. Wie iets meer van Frankrijk wil begrijpen dan een toerist op het strand of in Parijs krijgt in dit boek allerlei bouwstenen aangereikt. Het voorwoord is van Nelleke Noordervliet, winnaar van de Multatuliprijs.

Frankrijk in 50 fragmenten, door Caspar Visser ’t Hooft. Uitgeverij Grenzenloos, € 17,50.

 

Het serpent

Altijd feest als er een nieuw boek van Pierre Lemaitre (1951) verschijnt, een van de beste (thriller)schrijvers van Frankrijk, in 2013 onderscheiden met de belagrijke literatuurprijs Prix Goncourt. En in zijn jongste boek Het Serpent is hij misschien wel op zijn best, absoluut spannend en tegelijkertijd geestig. Wat ze noemen: een echte ‘page-turner’. We krijgen te maken met de 63-jarige Mathilde die er een hele carrière als huurmoordenares op heeft zitten. In haar Parijse buurt weet niemand dat. Een immer keurig geklede en gekapte mevrouw die in haar Parijse buurt alleen de aandacht trekt als ze haar dalmatiër Ludo uitlaat.Ze krijgt een nieuwe opdracht, maar ze ruikt onraad. Staat het eigen leven niet op het spel? Uiteraard grijpt ze in, het superieure plot ga ik hier niet verraden. Naar mijn mening een hoogtepunt in het oeuvre van Lemaitre, ik ben blij dat dit meer dan meeslepende boek vertaald is. Niemand die erin begint te lezen komt nog aan de BBQ toe.

Het serpent, door Pierre Lemaitre.  Xander Uitgevers b.v., € 21,99.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven