Op de Provençaalse markt

do 4 augustus 2022

Categorieën: , ,

Door Denise Baudet

Zondag naar de Provençaalse markt in de stad geweest. Die is er elke zondag, maar stelt buiten ‘het seizoen’ weinig voor. Maar zo ’s zomers als de toeristen aan het bewind zijn, kun je er over de hoofden (en dit jaar ook de hoeden) lopen. De attractie van een Provençaalse markt bereikt helemaal ongekende hoogtepunten als Parijs in augustus naar het zuiden is afgezakt. Ook ver vóór de inflatie werden dan de prijzen op de markt meer dan een kontje gegeven, weten die lui uit ‘la capitale’ veel, een aubergine, een meloen, twee keer over de kop, wat maakt het uit, er hangt een prijskaartje aan de betoverende sfeer van zo’n echt Provençaalse markt

Er is vis!

Die ondertussen zo Provençaals niet meer is. Ik bedoel, ik scoor er met graagte Corsicaanse kaasjes (die zijn echt lekker) en ik zeg evenmin nee tegen het assortiment van de Vietnamees in zijn ‘food-truck’, weer eens wat anders dan een salade Niçoise. En in mijn buurt heb je vrijwel geen viswinkels, dus als ik zo’n zondag de kans krijg wat crevettes en gamba’s in te slaan, dan ben ik helemaal gelukkig. In mijn auto staat een een goed met koelelementen gevulde box.

Dat glaasje bepaalt de sfeer

In tegenstelling tot veel mensen ga ik nooit ook nog iets drinken als ik op de markt veroverd heb wat ik begeerde. Ik denk dat het niet verstandig is eerst nog aan de rosé te gaan voor je je verse aankopen in de veiligheid van je koelkast hebt ondergebracht.

Maar het is natuurlijk waar, zonder terras en een glaasje is de typisch Provençaalse markt zijn identiteit kwijt. Ik weet niks van markten in andere landen, maar dat die in de Provençe een heel speciale sfeer te bieden hebben, dat staat voor mij vast.

De textiele afdeling

Na de vismeneer en de Vietnamees liep ik zondag nog even door op de markt. Met mijn dochter die even een paar dagen op vakantievisite was. We kwamen bij de textiele afdeling terecht die volgens mij minstens als kleurrijk omgeschreven kon worden. Mijn dochter had wel belangstelling voor een jurkje of zo. Ze liep langs allerlei rekken en betastte van alles.

‘Nee, mam’, zei ze. ‘Als dit Provençaals is, dan ben ik een Chinees’.

We tippelden maar terug naar de auto, we roken gelukkig geen onraad vanuit de koelbox. De lunch werd gamba’s in knoflooksaus en daarna nog wat Corisicaanse kaas.

Het was een mooie zondag ‘en Provence’.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven