Alweer zo’n feestdag

ma 15 augustus 2022

Categorieën: , ,

Door Peter Hooft

Tuurlijk, weer mis. Ik zou even naar het gemeentehuis voor een stempeltje waarvan alleen bureaucratische pennenlikkers nut en of noodzaak inzien. Ik kwam voor een gesloten deur terwijl het toch ruim na negenen was. Ik naar het café. Als je in Frankrijk wil weten wat er aan de hand is, dan ben je daar altijd aan het beste adres.

‘Quinze août, monsieur’, werd er gezegd. Vijftien augustus.

‘Et alors?’, vroeg ik. Iets in de sfeer van ‘wat zou dat?’

Bij een espresso’tje zag ik het licht.

Waarom 15 augustus?

Een van mijn problemen in Frankrijk is dat het me niet lukt de schier ontelbare feest- en vrije dagen in dit land te onthouden. Terwijl ik er al jaren rondscharrel.

Zo is 15 augustus dus ook een nationale feestdag. Waarom? Die viering van Maria Tenhemelopneming, niet te verwarren met Hemelvaartsdag.

Ik snap eventueel wel dat in het ooit zeer katholieke Frankrijk een keertje besloten werd dat de gang van Moeder Maria naar het hemelse opvangcentrum jaarlijks extra aandacht verdient maar een nationale en tevens vrije dag zou mijn idee niet zijn geweest. Maar goed, als atheïst zegt het me allemaal weinig.

Lege kerken

Ik weet wel dat de zondagse missen in de katholieke kerken amper nog bezocht worden, dus je zou denken: schaf die vrije 15 augustus maar af. Dat zou buiten de Fransen gerekend zijn, die laten zich zo’n douceurtje niet afpakken. Een aantal jaren geleden stelde iemand voor op 2e Pinksterdag gewoon aan het werk te gaan. Mooi niet.

Van kerstmis weet ik ondertussen wel hoe het werkt. Kerstavond telt, net als 1e kerstdag, geen 2e. Althans, officieel niet.

Harde werkers?

Tot mijn verbazing zag ik een statistiekje dat me moest doen geloven dat de Fransen gemiddeld per week toch best aardig lang werken: 38,2 uur (Nederland 30,6 uur, België 32,1 uut). Met statistieken kun je zelf aantonen dat het geen statistieken zijn, dus met al die vrije dagen hier, ik weet het niet.

Nou ja, morgen maar naar de mairie, het gemeentehuis. Beleefd om het stempeltje verzoeken en dan dus wachten. Een kwartier is een meevaller, ik denk dan vaak dat de stempels wel op zullen zijn. Het zou me niet eens verbazen. Al schijnt het zo te zijn dat niet iedereen in dat kantoor zo’n stempel mag zetten.

Maar morgen denk ik te snappen waarom de Fransen zo mooi scoren qua gewerkte uren.

Ze doen overal zo lang mogelijk over.

2 gedachten over “Alweer zo’n feestdag”

 1. Beste Peter, mijn haren rijzen te bergen bij het lezen van dit stukje. Wat een negatieviteit en bijna arrogantie druioen eraf. Al zoveel jaar in Frankrijk en nog niet weten hoe het hier zit.
  “Kerstavond telt, net als 1e kerstdag, geen 2e. Althans, officieel niet.” Hoezo “althans officieel niet” ? 2e Kerstdag is in Frankrijk geen officiele vrije dag. Punt. Als mensen die dag vrijnemen omdat de afstand naar familie groter is, of ze gewoon vrij willen hebben leveren ze daar een vrije dag voor in.
  En dan sluit u ook nog af met zo’n negatieve generalisatie die nergens op slaat “Ze doen overal zo lang mogelijk over.” Een loze uitspraak. Laten we het dan maar niet over de nederlandse vergadercultuur hebben ;-)
  Ik krijg de neiging te vragen wat u in Frankrijk doet als u er zo negatief over schrijft. Of bent u een van de mensen die zegt “Frankrijk, mooi land, maar jammer dat er Fransen wonen”?
  Misschien het boek “60 million Frenchmen can’t be wrong eens lezen.
  Met vriendelijke groet,
  Esther
  (Woon en werk sinds 2002 in Frankrijk)

 2. ik had ook zo ‘n reactie als Esther HV, met de bijkomende gedachten, die Peter heeft nachtenlang wakker gelegen van de canicule, of die andouillette is op zijn maag blijven liggen, of hij heeft maagzuur van goedkope rosé wijn. Iedereen die onder de lijn ten zuiden van Cadzand /Vaals woont, weet dat 15 augustus in België, Frankrijk, Duitsland en nog een tiental andere Europese landen een betaalde feestdag is. Alleen Peter Hooft weet dat blijkbaar niet ! En dan is ‘m blijkbaar een beetje pissig op de Fransen…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven