Recept van de week: kip in zoutkorst

za 13 augustus 2022

Door Raoul Duchemin

Toen ik nog vaak naar Afrika reisde, kreeg ik van zo’n tropenarts altijd zouttabletten mee. Zout schijnt bij hitte van belang te zijn, waarom weet ik niet. Maar gelet op de overdreven hittegolf die heerst, dacht ik: doe iets met zout.

Zelf eet ik geen kip, al is het maar omdat er kippen rond mijn huis scharrelen. Ik kan me niet voorstellen dat je zo’n vrolijk en lekker eigenwijs dier opeet.

Ingrediënten

  • 1 panklare kip van 1.800 à 2.000 gram
  • 1 kilo bloem
  • 500 gram grof zeezout
  • 6 eetlepels koud water
  • 3 kippenlevertjes
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 laurierblaadje
  • Zout en peper

Bereiding

Oven voorverwarmen op 150 graden.

Doe 1 kilo bloem en 500 gram zeezout in een grote kom. Voeg geleidelijk koud water toe, en meng en kneed tot er een glad deeg is ontstaan. Leg het deeg op het met bloem bestoven werkblad en druk het uit tot een lap die groot genoeg is om de kip in te verpakken

Stop de kippenlevertjes, de rozemarijn en het laurier in de buikholte van de kip, plus wat zout en peper. Bind de kip op met keukentouw.

Verpak de kip hermetisch in het zoutdeeg en leg haar op een bakplaat. Zet het geheel 1,5 uur in de voorverwarmde oven.

Leg de kip met korstverpakking op een snijplank en snij aan tafel met een scherp mes (de korst is hard) een soort deksel uit de bovenkant. Haal de kip uit de korst en snij haar in stukken.

Snij de kippenlevertjes in dobbelstenen en meng ze door de groene salade die uitstekend bij dit gerecht past. Vinaigrette: 1 eetlepel wijnazijn, 4 eetlepels olie.

De kip is als het ware in de korst gestoomd waardoor ze haar smaak behoudt. Laurier en rozemarijn zorgen een kruidig accent.

Een jonge frisse rode wijn (bijvoorbeeld Beaujolais) is een goed idee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven