Cavaillon en Apt: even lekker fietsen in de Vaucluse

ma 29 augustus 2022

Door Rémi de Ridder

Op uitnodiging van vrienden was ik weer een paar dagen in Cavaillon (Vaucluse), ‘la capitale du melon’.  Toen ik er voor het eerst was, voelde ik me er meteen op m’n gemak. Nest een hele stad met zo’n 25.000 inwoners, ongeveer 20 km van Avignon. Diep in de Provence aan de Durance, een rivier die soms niet aarzelt buiten z’n oevers te treden. Je hebt er de heuvel Saint-Jacques waar het een heel tijdje terug onherbergzaam moet zijn geweest, al werd er – zegt men – wel handel gedreven met de Griekse kolonisator van Massale, het huidige Marseille. Later kwamen de Romeinen langs (er staat nog een Romeinse triofboog uit de tijd van Augustus), was Cavaillon een knooppunt van wegen en floreerde de commercie. Maar wat mij betreft boeiender is de Joodse geschiedenis van de stad. Er was een Joodse wijk, er is nu nog een rococo synagoge uit omstreeks 1774, een bezichtiging waard.

Wat me vooral aan Cavaillon bevalt is de onmiskenbaar typisch Provençaalse sfeer: platanenpleintjes, terrasjes, soms straatmuziek. En de stad is de ideale uitvalsbasis voor als je even kijkje wilt nemen in Gordes (‘plus beaux village’), Saint-Rémy-de-Provence of L’Isle-sur-la-Sorgue. Je bent er zo.

Melons de Cavaillon
Cavaillon
Het beroemde Café de France, Cavaillon

En dan is er dus de meloen. Cavaillon mag zich met recht de hoofdstad van die vrucht noemen en heeft inmiddels het Europese kwaliteitskeurmerk IGP (Identification Géographique Protégée).  Voor de lekkerste meloenen moet je daar zijn.

De hittegolf was wel zo’n beetje voorbij en het leek me wel wat een stukje te gaan fietsen. Vooral niet meteen de Ventoux wat iedere toerist in de Vaucluse doet, liever een overzichtelijk traject met niet te veel hoogteverschil. Er werd me aangeraden: rij even naar Apt, iets van 30 kilometer, schitterende route, alleen wat heuvels en Apt is ook de moeite waard. Ik kreeg een fiets mee en reed in alle rust door een prachtig Provençaals landschap.

Apt
Apt, centre ville
Markt in Apt
Apt, Kathedraal Sainte-Anne

Van Apt wist ik niet veel, nooit eerder geweest. Spijt van. De stad ligt in het hart van het Parc Naturel du Luberon, in de vallée du Calavon en het massif du Luberon. Wat ik helemaal niet wist is dat Apt (12.000 inwoners) een wereldreputatie heeft op het gebied van gekonfijt fruit en onderscheiden is als ‘un site rémarquable du goût’.

Vrijwel alles in het stadje ademt de Provence en haar historie.  Smalle straatjes, oude huizen, fonteinen. In het oude centrumpje speelt veel zich af rond de kathedraal Saint-Anne, verderop is er nog een klokkentoren uit de 16e eeuw. Het beviel me er, eerlijk gezegd vond ik het jammer dat ik nog moest terugfietsen..

De rivier de Calavon

Uit eten in Cavaillon

Maison Prevot, 387 Ave. de Verdun

L’Envol, 35 Rue Gustave Flaubert

Café de Paris, 33, Cours Leon Gambetta

In Apt

L’Intramuros, 120 Rue de la République

Lalhambra, 128 Rue de la République

Au Comptoir de Balyhazar, Place de l’ Eglise

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven