Recept: Tempo Pasta

wo 2 november 2022

Door Renée Vonk-Hagtingius

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken. Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Vanmorgen op de radio het onvergankelijke chanson ‘La Montagne’ van zanger/tekstdichter Jean Ferrat (1930-2010), die eigenlijk Tenenbaum heette en van van Russisch/Franse komaf was. Maar toen hij een artiestenaam zocht en kennismaakte met Saint-Jean-Cap-Ferrat in de Alpes-Maritimes, besloot hij zich Jean Ferrat te noemen. Die man hield van het licht en het zuiden. En van het platteland. Zijn chanson uit 1967 – subliem in het Nederlands hertaald door Friso Wiegersma en prachtig vertolkt door Wim Sonneveld als ‘Het Dorp’ – is daar een prachtige getuigenis van. Nooit heeft iemand mooier verhaald over de teloorgang van het platteland en het wegtrekken van de jeugd naar ‘de grote stad’ om nog een droge boterham te kunnen verdienen. Alleen, de harde realiteit van nu is niet veel anders. Het platteland ontvolkt nog steeds, de boel vergrijst. Wat we doen? Ik zat weer op m’n vertrouwde plekje aan het apéro op het café-terras, zoals altijd te ouwehoeren over de lunch. En omdat zo’n apéro zoals altijd een beetje uit de hand kan lopen, moet er daarna een snelle lunch in elkaar geschroefd worden. Pasta, altijd goed en je hoeft er niet voor te hamsteren, want dat heeft iedereen hier standaard in huis. Kaas en (gedroogde) kruiden ook. En improviseren/variëren mag natuurlijk altijd.

Ingrediënten

 • 400 gram tagliatelle (andere pastasoort mag ook)
 • 100 gram mozzarella
 • 100 gram stevige geitenkaas
 • 100 gram gorgonzola
 • 100 gram geraspte parmesan
 • 1 dessertlepel gedroogde oregano
 • ½ bosje bieslook
 • 2 tenen knoflook
 • handje gepelde walnoten
 • snufje nootmuskaat
 • olijfolie
 • zout en zwarte peper uit de molen

Bereiding

Pel de knoflooktenen, hak de bieslook fijn, hak de walnoten in stukjes.
Snij de mozzarella in brokjes. Haal zo dun mogelijk de ‘korst’ van de gorgonzola en snij de kaas in stukken. Snij de geitenkaas in stukjes. Zit er een korst omheen, dan die wegsnijden.
Kook de pasta al dente (beetgaar) in ruim water met een scheut olijfolie.

Maak intussen de saus door in een koekenpan een scheut olijfolie warm (niet heet!) te laten worden. Doe de mozzarella de gorgonzola en de geitenkaas erbij en laat onder af en toe roeren smelten op laag vuur. Knijp de knoflooktenen erboven uit, doe de oregano erbij, plus een snufje nootmuskaat, en geef een flinke draai aan de pepermolen. Proef op smaak en voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe. Roer alles nog even goed door elkaar en draai het vuur uit.

Doe de beetgare pasta over in een vergiet, schudt goed uit (niet afspoelen!) en verdeel over de borden. Giet de saus er overheen, verdeel de gehakte walnoten erover, en versier met de gesnipperde bieslook. Geef de parmesan er los bij, plus brood om te soppen en een mooi glas rosé. Hebben we hier inderdaad ook altijd in huis. Dat krijg je hè, met een ‘eigen’ cave om de hoek. Dat dan weer wel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven