Voor straks: veertien favoriete restaurants

do 3 november 2022

Door Raoul Duchemin

‘Niks te doen zeker?’ vroeg la cheffe. ‘Ja, veel restaurantjes zijn alweer een tijdje dicht. Tot ongeveer pasen. Zoals altijd’, zei ik. Ze hadden niet voorzien dat het eind oktober ook nog lekker weer was. En dat veel mensen dus best nog een keertje op een terras uit eten wilden. ‘Maak dan maar een lijstje van je persoonlijke favoriete restaurants’, zei ze.

Nou, bij deze dan. Gaat alleen over adressen waar ik graag privé met vrienden en zo aan tafel zit. Niet met een notitieblokje, of met een camera waarvan ik vind dat die in restaurants verboden moeten worden. En ik moet er wel toevallig in de buurt zijn en er meer dan een paar keer geweest zijn. Verder wil ik niet eerst een bank hoeven te beroven voor ik binnentreed.

Alpes-Maritimes

Cannes (Le Cannet): Bistrot des Anges
Het filiaal van de naastgelegen met 2 sterren behangen Villa Archange van mijn al jaren favoriete chef Bruno Oger, tijdje terug al ontdekt door de filmsterren die bij dat Festival langskwamen. Hij bestierde toen de keuken in de nog immer betreurde La Villa des Lys aan de Croisette. Nu zijn eigen zaken in Le Cannet, met schitterend uitzicht, en die betaalbare topkwaliteit. bruno-oger.com

Cannes: Astoux & Brun
Dit is echt een strikt persoonlijke favoriet. Een tamelijk volkse bistro met weinig ruimte tussen de tafeltjes op de hoek van de Rue Félix Faure, nu voetgangersgebied. Halverwege die straat heb je ook restaurant Astoux, waarvan ik vind: doe maar niet. Bij Astoux & Brun schuif je aan voor een klassiek plateau fruits de mer waarom deze zaak al decennia terecht vermaard is. Bij haast doe je even een paar oesters bij het stalletje op straat. chezastoux.com

Nice: Le Bistrot d’Antoine
Als ik in Vieux-Nice ben, eet ik in de Le Bistrot d’Antoine, Rue de la Préfecture. In die super toeristische wijk struikel je over de restaurants, maar ik koester Antoine. Hoe noem je dat, gezellig geloof ik, je weet je omringd door de Niçcois zelf en je bent in de keuken van het zuiden, met keus te over. Voor de liefhebbers (ik niet) zijn er ook ‘traditionels’ als niertjes, zwezerik, boudin noire. Ben je in gezelschap: overweeg het ‘menu entre amis’. bistrotdantoine.com

Alpes de Haute-Provence

Moustiers-Sainte-Marie: La Bastide de Moustiers
Altijd meer dan een genoegen om naar Moustiers-Sainte-Marie te gaan, een van die ‘plus beau villages de France’. En je eet er voortreffelijk in de schitterende Bastide de Moustiers, een van de vele adressen van de wereldkampioen Michelin-sterren, Alain Ducasse. Zoals hij dat graag wil, veel producten uit de eigen moestuin waarmee vaak veel verrassend wordt gedaan en het prijsniveau voor een zo onderscheiden restaurant is opvallend betaalbaar. bastide-moustiers.com

Manosque: Le Petit Provençal
Heel bescheiden restaurant (met terras) waar ik twee keer verbazend goed gegeten heb. Ik raakte er per ongeluk verzeild, hartelijk verwelkomd en zo ver van de zee een voortreffelijke Saint-Pierre à la plancha. De tweede keer koos ik voor zeewolf met safraancrème, na een rijk gevulde salade. 6 Rue de Bon Repos.

Var

Fayence: La Table d’Yves
Er komt weleens een zweefvliegtuigje over als je bij hem in de tuin zit, maar ik ben een fan van chef Yves Merville die destijds zo verstandig was zich in het ‘arrière-pays’ terug te trekken. Iemand die echt werk maakt van het rijke aanbod aan groenten en fruit uit de streek en er vaak verrassende en altijd lekkere gerechten van maakt. Helemaal de keuken van nu en bovendien steevast een beschaafd en toch ontspannen sfeertje. latabledyves.com

La Celle: Hostellerie de l’Abbaye de la Celle
In de historische ambiance van de abdij een van de vele filialen van Alain Ducasse, in La Celle goed voor één Michelinster. Zoals altijd bij een resto van Ducasse in de Provence met een eigen moestuin. Ik was altijd onder de indruk van chef Benoît Witz die door Ducasse naar Monaco is overgeplaatst. Maar sous-chef Nicolas Pieratoni, geboren in Brignoles en door Ducasse in Monaco opgeleid, blijkt een uitstekende opvolger van Witz. Vraag in het seizoen naar gevulde courgettebloemen! abbaye-celle.com

Lorgues: L’Estellan
Iets buiten de stad een maisonette in een wijn- en olijvengaard, beperkt aantal tafels in de overdekte veranda met airco, paar mogelijkheden buiten. Ik werd twee jaar geleden getipt en ik ben er nog dankbaar voor. Een jong echtpaar (Caroline en Eric) dat de keuken van nu promoot en zo verstandig is een beknopte kaart te voeren. Voor zover mogelijk wordt er gewerkt met producten uit de naaste omgeving en daar weten die twee wel raad mee. Alleen beetje jammer dat de wijnen aan de prijs zijn. estellanlorgues.com

Sanary-sur-Mer: La P’tite Cour
Zeker in het hoogseizoen eet ik zelden op het strand en toen ik een keer in Sanary was, kwam ik min of meer per ongeluk terecht bij P’tite Cour. Mazzeltje zoals je niet vaak meemaakt Voortreffelijk eten, de keuken van de markt, van vis tot spaghetti. Ik heb begrepen dat de jonge cheffin van huis uit pâtissière is, dus aarzel nooit als je nog buikruimte voor een dessert hebt. laptitecour.com

Bouches-du-Rhône

Marseille: La Cantinetta
Wat mij betreft een van de beste trattoria’s die ik ken en de Italiaanse keuken kan mij bepaald niet gestolen worden. Chef Pierre-Antoine Denis heeft in de loop der jaren grote reputatie in de stad opgebouwd en hij stuurt zijn sous Luigi, gevorderde leeftijd, regelmatig naar De Laars om de beste ingrediënten te scoren. Supberde kwaliteit verzekerd, hartverwarmende sfeer trouwens ook. restaurantlacantinetta.fr

Saint-Rémy-de-Provence: L’Oustalet Maïanen
Oké, je moet zo’n 7 km verderop wezen, in Maillane. Maar de keuken van chef Christian Garino is dat ritje meer dan waard. Hij presenteert wat je noemt ‘de keuken van de zon’ en komt meestal zelf je keus noteren en de borden opdienen. Een sympa gedrevene die evenzeer met regionale groenten en fruit overtuigt als met vis. Ik kreeg een keer heek met aardappel en venkel in een saus van pistou. Ik dacht: top! restaurant-saint-remy-de-provence.fr

Vaucluse

L’Isle-sur-la-Sorgue: La Balade des Saveurs
Mijn favoriete zaak in het beroemde antiekstadje met een terras aan de oever van de rivier, perfecte ligging. Het jonge echtpaar Benjamin en Sophie Fabre is onmiskenbaar verknocht aan de Provençaalse keuken waaraan ze een eigentijdse twist weten te geven. Bijvoorbeeld de combi makreel met gaspacho had ik niet zo gauw bedacht, maar bleek heerlijk. Ik ben niet zo van het antiek, maar eenmaal in de buurt, toch altijd even naar La Balade. balade-des-saveurs.com

Fontaine-de-Vaucluse: Philip
Ja, kijk, ik heb een zwak voor familiebedrijven en deze zaak aan de voet van de beroemde fontein is al sinds 1926 in de bekwame handen van dezelfde familie. Nu staan vader en dochter in de keuken, de hoeveelste generatie weet ik niet. Ik weet wel dat je hier prima eet, regionaal- en seizoengebonden kaart zoals dat betaamt. Denk aan forel, asperges, truffel, aardbeien. Niets te mekkeren over de prijs/kwaliteit-verhouding. Chemin de la Fontaine, +33(0) 9 75 59 28 63.

Drôme

Nyons: La Charrette Bleue
Je moet er even 10 km voor doorrijden naar Condorcet, maar dan is het ook niet te missen, dit ‘relais de poste’ uit de 18e eeuw, wegens die blauwe kar op het dak. Een eerbetoon aan de in Nyons geboren schrijver René Barjavel (1911-1985), die zijn jeugdherinneringen onder dezelfde titel publiceerde. Je zit hier goed (prettige tuin, binnen rustiek) en de keuken van Paul en Françoise Roussel is dik in orde. Regionaal en traditioneel, maar bijvoorbeeld ook risotto met quinoa. lacharrettebleue.net

3 gedachten over “Voor straks: veertien favoriete restaurants”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven