Recept van de week: ragoût van kip met wijnazijn

do 15 december 2022

Door Renée Vonk-Hagtingius

Het is koud en nat. Waarom weet ik ook niet, maar bij zulk weer verlang ik onwillekeurig naar een stevige ‘traditional’ uit de Franse keuken en zo kwam ik dus uit bij een ragoût, een stoofpotje. Wat mij betreft altijd goed, dat woord ragoût is immers gebaseerd op goût, het Franse woord voor smaak. En omdat het een oud gerecht is, heb je dus onvermijdelijk allerlei vaak streekgebonden varianten. Er gelden geen strenge regels ofzo, vlees, vis, groenten, allemaal goed, en een Provençaalse ragoût is uiteraard net een tikkie anders dan die uit de Bourgogne.

In dit recept heb ik me door mijn eigen regio laten inspireren.

Er was nog een reden waarom ik dit keer voor ragoût koos: ik krijg een paar lui over de vloer die nogal in grote porties denken. Van die Rupsen Nooitgenoeg. Vandaar dat het onderstaande bedoeld is voor 7 à 8 mensen, terwijl er straks bij mij aan tafel maar 5 zitten.

Ingrediênten

  • 1 kip van 2 kilo
  • 500 gram uien
  • 2 rijpe tomaten van elk ca. 100 gram
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 bouquet garni, bestaande uit 1 takje selderij, 1 takje tijm, 1 laurierblaadje, en een half bosje peterselie; samenbinden nettouw of garen
  • 1/4 liter wijnazijn
  • 1/4 liter rode wijn
  • zout en peper

Bereiding

Verdeel de kip in 4 stukken.

Schil de uien, snij ze in dunne ringen. Doe ze in een braadpan met 1 eetlepel boter en 2 eetlepels water. Laat de uien op laag vuur zachtjes gaar worden. Deksel op de pan, af en toe roeren. Na ongeveer 30 minuten zijn de uien gaar.

Verwijder de kroontjes van de tomaten. snij ze overdwars doormidden, laat het sap en de pitjes eruit lopen. Snij het vruchtvlees in dobbelstenen.

Schil de knoflooktenen en maak ze fijn. Doe de tomaten in de pan met gare uien en laat ze 5 minuten meepruttelen.

Haal de pan van het vuur, voeg het bouquet garni en de knoflook toe. Zet de pan afgedekt weg.

Verhit 1 eetlepel boter in een tweede braadpan, bestrooi de stukken kip met zout en peper en laat ze rondom dichtschroeien. Haal ze uit de pan en leg ze op de ui/tomaat in de eerste pan. Zet deze op een laag vuur en controleer regelmatig of er niet teveel vocht verdampt. Na ongeveer 25 minuten is de kip gaar. Haal de stukken kip uit de pan, leg ze op een schaal en houd ze warm.

Giet het braadvet van de kip uit de andere pan, zet die weer op het vuur en laat er 1/4 liter wijnazijn in inkoken tot de bodem bedekt is met een stroopachtig vlies. Voeg 1/4 liter rode wijn toe en laat die ook inkoken tot er ongeveer 5 eetlepels vloeistof over zijn.

Verwijder uit de eerste pan het bouquet garni en pureer de inhoud van de pan. Vermeng de puree met de inhoud van de tweede pan (gesmoorde uien). Even aan de kook brengen. Giet de zo verkregen saus door een fijne zeef over in de eerste braadpan.

Voeg de stukken kip toe, met de sappen op het bord. Vijf minuten laten doorsudderen en voeg – van het vuur af – al kloppend 1 eetlepel boter toe.

Voeg peper en zout toe en serveer in de braadpan.

2 gedachten over “Recept van de week: ragoût van kip met wijnazijn”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven