Presse: 14.000 agenten gemobiliseerd + Koudste december in 10 jaar + Boodschappen veel duurder + Corona-vaccinatie ‘booming’ + Grand Prix Frankrijk geschrapt + Voetbalrellen: hele wijk gestraft + en meer!

za 17 december 2022

Categorieën:

WK-finale: 14.000 agenten op straat

Na de halve finale WK voetbal tussen Frankrijk en Marokko braken in tal van Franse steden rellen uit. Minister Darmanin (Binnenlandse Zaken) vreest herhaling op zondag, de dag van de finale. Hij heeft 14.000 agenten gemobiliseerd, van wie bijna 3.000 in Parijs. Ze worden geacht de openbare orde te handhaven.

Ondertussen heeft de ultra-rechte ex-presidentskandidaat Éric Zemmour voor woede gezorgd door er maar weer eens op te wijzen dat er volgens hem teveel gekleurde spelers in Les Bleus worden opgesteld.

Inflatie: 6,2%

Volgens L’Insee (bureau voor de statistiek) bedroeg de geldontwaarding in november 6,2%. Maar vooral levensmiddelen zijn duurder geworden dan dat percentage doet vermoeden. Reken in de supermarchés op gemiddeld 10% hogere prijzen.

Stroomonderbreking: wél paniek

President Macron pleitte voor ‘geen paniek’ nu er sprake zou kunnen zijn van stroomonderbrekingen. Hij deed dat tevergeefs. Blijkt onder meer uit het feit dat de camping gaz-toestelletjes waarop gekookt kan worden, vrijwel overal uitverkocht zijn.

Hoop op een milde winter vervlogen

Météo France acht de kans op een milde winter heel laag. En bericht dat deze decembermaand als de koudste in 10 jaar zal uitpakken.

Corona: de onrust neemt toe

Met een gemiddelde van ruim 62.541 nieuwe besmettingsgevallen en een taux d’incidence (aantal besmettingen per 100.000) die de voorbije week van 494,4 naar 639,79 opliep, kiezen veel Fransen met het oog op de feestdagen voor een (nieuwe) vaccinatie. Het is dus ‘booming’ druk op de vaccinatie-locaties. Het besmettingspercentage (positief getesten) daalde licht van 27,7% naar 27,4%. In de hospitalen verblijven 24.125 patiënten, een stijging met 4.465. Ernstig ziek 1.324, een plus van 285. Het sterftecijfer staat nu op 160.228.

Er gaan steeds meer stemmen op om de mondkapjesplicht – in elk geval in het openbaar vervoer – opnieuw in te voeren.

Voetbalrel: uitkeringen geblokkeerd

Ook in Fréjus (Var) werden de voetbalsuccessen van Marokko eerst uitbundig gevierd. Daarna braken er rellen uit. Het bestuur van de stad, geleid door het Rassemblement National van Marine Le Pen, besloot de wijk La Gabelle te straffen door alle uitkeringen daar voorlopig te blokkeren. In dat quartier wonen veel Marokkanen, daar vonden de ongeregeldheden plaats. Onder anderen juristen oordelen dat het besluit van de gemeente niet kan.

50% van de Fransen: werklozen willen niet

Uit een enquête zou blijken dat 50% van de Fransen meent dat werklozen best tevreden zijn met hun situatie en niet zo nodig aan het werk willen.

Bred Pitt investeert weer in de Var

De Amerikaanse acteur Brad Pitt die na zijn scheiding van Angelina Jolie hun wijnchâteau Miraval in Correns (Var) wist te behouden, laat nu in het departement een serum-crème tegen veroudering maken. In Le Castellet. Hij werkt samen met de firma Pharma and Beauty die in de Bouches-du-Rhône is gevestigd.

Gratis condooms

President Macron heeft aangekondigd dat jongeren tussen 18-25 jaar vanaf 1 januari gratis condooms kunnen krijgen bij de pharmacies (apotheken).

Toch geen kerststal in Béziers

In de mairie van Béziers (Languedoc) was een crèche (kerststal) ingericht. Sinds een aantal jaren mag dat niet meer: geen religieuze uitingen in openbare gebouwen. In Béziers deden ze het toch, maar inmiddels heeft de rechter tot verwijdering bevolen.

Geen Formule I meer

De Grand Prix van Frankrijk is geschrapt van de Formule I-kalender. Het evenement vond steeds plaats op het circuit Paul Ricard in de Var. Het organisatiecomité heeft nu de rekening opgemaakt: een tekort van € 27 miljoen. Sponsors als het departement en de gemeente Nice is gevraagd hun knip te trekken. Die voelen daar niks voor en willen eerst uitgezocht hebben waar dat verlies vandaan komt. Burgemeester Estrosi van Nice is tevens president van dat organisatiecomité.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven