Uit eten?

ma 19 december 2022

Categorieën: , ,

Door Raoul Duchemin

Op de foto, van links naar rechts: 3-sterrenchefs Gérald Passédat, Christophe Bacquié en Arnoud Donckele.

 

Dit weekeinde van Noël zul je me niet in een restaurant aantreffen. Om minstens twee redenen heb ik geen belangstelling voor een feestelijke kerstdis buitenshuis. Om te beginnen hecht ik aan keuzevrijheid. En zo rond die feestdagen is er in veel restaurants maar één menu zonder variabelen in de aanbieding. Alle begrip hoor, de werkdruk in een resto-keuken is onder normale omstandigheden al hoog en bij een veelal uitverkocht huis met kerst en oudjaar mag je van de chefs en hun medewerkers geen elasticiteit verlangen. Maar ik vind dat dus niet lekker, de keus tussen take it, or leave it.

Bijna overal ganzenlever

Mijn tweede bezwaar is dat er in veel van die ‘vaste’ menu’s met foie gras (ganzenlever) gewerkt wordt. Dat geldt als een exquise luxeproduct en (te) veel Fransen willen er rond de jaarwisseling best voor in hun buideltje tasten, onder het opgewekte motto: moet een keertje kunnen.

Ik ben de laatste die ontkent dat ganzenlever een lekkernij is. Tot een jaar of vijftien geleden vaak genoeg gegeten. Maar sinds ik het ware verhaal van de extreme dierenkwelling ken die aan de basis staat van dat hapje, wil ik er niets meer te maken hebben.

Even afrekenen

Overigens vind ik ‘moet een keertje kunnen’ best een valide argument om flink in de bus te blazen. En zo vrolijk was 2022 nou ook weer niet. Maar ja, als je dan wat kerstmenu’s onder ogen krijgt van topchefs, dan haak ik toch maar af.

Ik ben een fan van Gérald Passédat van restaurant Le Petit Nice in Marseille. Drie sterren, wonderbaarlijk goed met vis en wat hij nog meer uit de Méditerranée haalt die hij zijn moestuin noemt. Als ik even snel reserveer, kan ik nog voor het kerstdiner aanschuiven: € 550 per persoon en sans boissons. De kans is nul dat mijn vrouw me alleen zou laten gaan, dus reken maar uit. Neem je het wijnarrangement erbij, praat je over € 790 per persoon. En dat vind ik dan weer heel lullig: ook nog apart het apéritief afrekenen.

Bij zijn 3-sterren collega Christophe Bacquié in Le Castellet (Var) krijg je voor € 330 een 8-gangen menu. Kom je voor de lunch? € 295 voor 6 gangen.

Heel, heel misschien ga ik op nieuwjaarsdag toch even brunchen bij 3-sterrenchef Arnoud Donckele van La Vague d’Or in Saint-Tropez. À raison van € 59,90 en geen ganzenlever.

4 gedachten over “Uit eten?”

  1. Lekker niet gaan en voor mij ook de redenen die je aangeeft. Zelf heb ik echter een nog betere reden; ik kook graag dus wil alles zelf klaarmaken ? Hopen dat mijn Corona snel over is want dan proef ik ook nog wat ik klaarmaak en anders het lekkerste maar een paar dagen later. Prettige feestdagen aan jullie allemaal ?

  2. Lekker niet gaan en voor mij ook de redenen die je aangeeft. Zelf heb ik echter een nog betere reden; ik kook graag dus wil alles zelf klaarmaken ? Hopen dat mijn Corona snel over is want dan proef ik ook nog wat ik klaarmaak en anders het lekkerste maar een paar dagen later. Prettige feestdagen aan jullie allemaal ?

  3. Mooi en herkenbaar artikel van Raoul. Je hoeft toch zeker geen ” Hollandse” krent te zijn om alleen al voor deze exorbitante bedragen ‘ feestelijk’ te bedanken. Voor zulke bedragen ga ik 7 à 8x lekker en goed uit eten door het jaar, inclusief een mooie wijn !! Ook de verering van Foi Gras door vele Fransen ( en Nederlanders) kan ik niet delen. Omwille van de dierenkwelling en de smaak vind ik nu ook niet bepaald top. Maar dat is persoonlijk. Alle goeds voor 2023.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven