Die truffelmarkt met een mis in Richerenches

vr 30 december 2022

Door Patrick de Graaf

Zoals elk jaar op de derde zondag van januari in Richerenches (Vaucluse) een heilige mis ten faveure van de truffel. Dit jaar dus op de 15e januari. Zal ik er zijn? Nee hoor. Ik ben weliswaar een uitgesproken liefhebber van de truffel an sich en ik heb alle respect voor eigenlijk tamelijk eigenaardige tradities, maar ik zie in kwalitatieve zin weinig heil in gezegende truffels op de jaardag van Saint Antoine, de patron van de truffel. Diens verjaardag wordt tijdens die mis gevierd.

Er is een heel verhaal te vertellen over die Saint Antoine. met een ‘eigen’ abdij en een gelijknamig dorp in het Massif de Vercors (departement Isère), trots vermeld op die lijst van les plus beaux villages de France. Doet er hier verder niet toe.

La capitale de la truffe

Wat ik wilde vertellen is dat ik als truffelfan graag naar Richerenches rijd. Vooral ’s winters, dan is er tot half maart elke zaterdagochtend tot 13 uur die zo langzamerhand ook internationaal beroemde truffelmarkt. Als je er rondloopt, snap je waarom Richerenches zich zo vaak mogelijk afficheert als la capitale de la truffe.

Toegegeven: je hebt in Zuid-Frankrijk ook de truffelmarkt in Aups (Var), elke donderdagochtend, maar die legt het toch af tegen die in Richerenches. Je hebt daar een truffelmuseum en het dorp mag zich presenteren onder het erkende logo site rémarquable du goût. Heel vrij vertaald: er valt heel goed te eten. Zal met de truffel samenhangen.

Een burcht van de Tempeliers

Er is natuurlijk nog een tweede verhaal als je over Richererenches begint. Een burcht omringd door vier torens, destijds met succes gerund door de Tempeliers. Onder hun bewind leefde het dorp op tot een belangrijk handelscentrum, maar – naar men zegt – woonden er al mensen ver voor onze jaartelling in die omgeving. Je weet het niet, maar als je er nu ronddwaalt, weet je je op je gemak in de smalle middeleeuwse straatjes met vaak briljant gerestaureerde huizen.

Ook als het je niet om truffels gaat, aarzel niet Richerenches in je rondreis op te nemen. Ze hebben er trouwens ook prima wijnen.

Uit eten

O’Rabasse, 5 Place la Pompe
Le Provençal, 149 Ave, de la Rabasse
Claire de Plume, 2 Place du Mail

4 gedachten over “Die truffelmarkt met een mis in Richerenches”

  1. Aardig verhaal over de truffel in Richerenches. Je kunt inderdaad prima eten bij O’ Rabasse en ook bij Le Provençal. Kleine correctie wat betreft Claire de la Plume,dit restaurant bevindt zich in Grignan.

  2. Viel mij ook direct op dat Claire de la Plume in Geignan ligt. Dit erbij heb je wel La tuffen noir in Grillon en een leuk restaurant in Bouchet (vlak bij de brug in het centrum)

  3. Viel mij ook direct op dat Claire de la Plume in Grignan ligt. Dichterbij heb je wel La tuffe noir in Grillon en een leuk restaurant in Bouchet (vlak bij de brug in het centrum)

  4. Viel mij ook direct op dat Claire de Plume in Grignan ligt. Dichterbij heb je wel La truffe noir in Grillon en een leuk restaurant in Bouchet (vlak bij de brug in het centrum)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven