Vuurgevaarlijke Marseille + Warme jaarwisseling, geen sneeuw + Extra politie in Parijs + Griep-epidemie, minder zorg om corona

vr 30 december 2022

Categorieën:

Marseille: triest crime-record

Het jaar is nog niet helemaal voorbij, maar 2022 gaat in Marseille de boeken in als een année noire. Bij 60 schietpartijen kwamen 29 mensen om het leven en het totaal aantal slachtoffers van veelal drugsgerelateerde bendeoorlogen staat op 33. Er zijn ook mensen met messteken om het leven gebracht. Zo’n 75% van de doden was jonger dan 30. De cijfers hebben betrekking op Marseille en omgeving (departement Bouches-du-Rhône). Er is sprake van een nieuw record. Het vorige dateert uit 2016 toen er 31 doden vielen.

Warme jaarwisseling en te weinig sneeuw

Tijdens de jaarwisseling is het in Frankrijk gemiddeld 8 graden warmer dan ooit eerder gemeten op 31 december en 1 januari. In delen van het land wordt wel veel regen voorspeld.

Ondertussen is ongeveer de helft van de Franse skipistes dicht door gebrek aan sneeuw. Vooral in de Vogezen en de Jura ligt amper iets. De toeristenbranche vreest massaal afzegging van reserveringen. In de zuidelijke Alpen valt de situatie relatief mee: op de hoger gelegen pistes ligt voldoende sneeuw.

Nieuwjaarsnacht in Parijs: 5.400 extra politiemensen

In de hoop de nieuwjaarsnacht rustig te laten verlopen, worden er in Parijs 5.400 extra policiers en gendarmes ingezet. Vooral in de omgeving van de Champs-Élysées die voor het verkeer is afgesloten.

Griep-epidemie en coronacijfers

De griep-epidemie die Frankrijk teistert, zorgt voor problemen in de ziekenhuizen. Hier en daar is sprake van een noodtoestand en veel hospitalen kampten al met personeelstekorten bij de spoedeisende hulp, de urgences. In de regio Le Sud/PACA zijn de meeste grieppatiënten.

Er is minder zorg over corona. De cijfers ontwikkelen zich gunstig. In het voorbije etmaal weliswaar 24.653 nieuwe besmettingsgevallen, maar 15 dagen geleden ging het nog om 62.541 in het vergelijkbare etmaal. De taux d’incidence (aantal besmettingen per 100.000) liep terug van 639,79 naar 348,81 en het besmettingspercentage (positief getesten) van 27,7% naar 20,8%. In de hospitalen liggen nu 24.653 corona-zieken, van wie er 1.484 ernstig aan toe zijn. Het dodental staat nu op 161.847.

Zeer waarschijnlijk kondigt de regering dit weekeinde een verplichte test af voor reizigers uit China.

1 gedachte over “Vuurgevaarlijke Marseille + Warme jaarwisseling, geen sneeuw + Extra politie in Parijs + Griep-epidemie, minder zorg om corona”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven