Recept van de week: Flan de thon à la Provençale

do 26 januari 2023

Door Renée Vonk-Hagtingius

Bon, ik moet het nu maar eens toegeven, ik heb een guilty pleasure. Ik ben zo’n beetje verslaafd aan de tonijn (op olijfolie) van het Italiaanse merk Rio Mare. Nota bene in Nederland ontdekt. Kijk, in een lang geleden verleden, toen je nog gewoon van alles en nog wat mee aan boord van een vliegtuig mocht meeslepen, was ik zo’n beetje aan het wennen aan een nieuw bestaan in Zuid-Frankrijk. Als je dan in het oude vaderland terugkwam, ging je je te buiten aan heimwee-voedsel. Je trok een kroket uit de muur, je zette je tanden in die Hema-rookworst waarvan je wist dat je er na drie happen al kotsmisselijk van werd, en je legde zonder meer bij de visboer aan. De echtgenoot hapte steevast een spatvers harinkje weg, ik werd helemaal blij van een broodje gerookte makreel. En dan een lekkerbekje of een bakje kibbeling mee naar het logeeradres. Tot er op zekere dag ineens prominent een tonijnslaatje in de vitrine lag. Dat wilde ik ook wel proberen. Heerlijk! Vooral die tonijn. ‘Waar komt die vandaan?’, vroeg ik nieuwsgierig. Het meisje van de toonbank wees achteloos achter zich. Daar stond een dikke stapel blikjes Rio Mare-tonijn. Ze gingen mee in de handbagage, en probleemloos langs de scanner op Schiphol. Maar ja, zo’n voorraadje is eindig. En om de een of andere reden was Rio Mare in Frankrijk ‘non grata’. Maar Petit Navire, Saupiquet, Le Savoureux, en al die andere blikjesmerken: ik vind het niks. Dus ging ik zo’n beetje het internet afschuimen en vond ik een adresje voor m’n Rio Mare. ’t Kost een paar centen, maar ik maak er vaak onderstaande flan de thon van.

Ingrediënten

 • 2 blikjes tonijn op olijfolie (320 gram)
 • 1 blikje gepelde tomaten (400 gram)
 • 2 uien
 • 3 tenen knoflook
 • 5 eieren
 • 1 theelepel gedroogde tijm
 • 1 theelepel gedroogde dragon
 • 1 verse tomaat
 • olijfolie
 • peper en zout

Bereiding

Pel en snipper de uien, pel de knoflooktenen. Giet de gepelde tomaten af en snij ze in stukjes, haal de harde kernen eruit. Doe de tonijn in een vergiet en laat goed uitlekken.

Verhit een scheut olijfolie in een ruime koekenpan en laat de uien op laag vuur glazig worden. Voeg de gepelde tomaten toe, knijp de knoflooktenen er boven uit, doe de tijm erbij en laat alles een minuutje of 10 op laag vuur pruttelen. Prak de tonijn uit elkaar en doe die erbij, roer om en laat nog 5 minuten pruttelen. Proef, en voeg peper en zout naar smaak toe. Draai het vuur uit en laat de prut wat afkoelen.

Verwarm intussen de oven voor op 240°C.

Klop de eieren los in een kom. Doe de prut erbij en roer alles even door elkaar. Vet een bakvorm in met wat olijfolie en giet het mengsel erin. Zet de bakvorm in het midden van de voorverwarmde oven en laat de boel een half uurtje garen.

Snij de verse tomaat in dunne plakjes. Leg die na dat halve uurtje bovenop de prut in de bakvorm, strooi er de dragon overheen (snel doen, anders koelt de oven teveel af) en laat alles nog een kwartiertje afbakken. Haal de flan uit de oven en laat die een beetje afkoelen alvorens er punten van te snijden.

Lekker met wat stokbrood, een salade en een lichtvoetig glaasje rosé.

3 gedachten over “Recept van de week: Flan de thon à la Provençale”

 1. Bert-Karel, lekker hoor die ,,flan de thon,, ik gebruik ook graag rio mare maar er is een overtreffende trap en dat is ,,ortiz,, van ,, conservas ortiz sa. viscaya espana in een glazen pot 220 gram met geelvintonijn in grote stukken op aceite de oliva
  te koop bij de Hanos en peperduur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven