Tweede stakingsronde + Onvoldoende zonnepanelen + 30 jaar Bistrots de Pays + Test voor chauffeurs op leeftijd + Onrust in Saint-Tropez + Corsica: vracht onder zeil + Sarkozy wijnboer

vr 27 januari 2023

Categorieën:

31 januari: weer nationale staking
De vakbonden hebben opgeroepen tot een nieuwe nationale staking uit protest tegen de voorgenomen pensioenhervorming. Op 31 januari wordt opnieuw in tal van sectoren het werk neergelegd, de tweede keer deze maand. De eerste ronde in het verzet tegen het plan van de regering was op 19 januari. De stakingsbereidheid zou groot zijn. Volgens enquêtes is 67% van de Fransen tegen verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd van 62 naar 64 jaar. De regering weigert haar plannen aan te passen en ziet niets in een desbetreffend referendum. Afgelopen donderdag en vrijdag werd er alvast gestaakt bij raffinaderijen in het noorden.

Te weinig zonnepanelen in Le Sud/PACA
De regio Le Sud/PACA heeft na Corsica de meeste zonuren van heel Frankrijk. Gemiddeld 2.643 per jaar, Corsica 2.760. Maar in Le Sud wordt er nog maar weinig van geprofiteerd. Er zijn 58.617 zonnepanelen voor de publieke energievoorziening in gebruik, tegen bijvoorbeeld 108.218 in de regio Occitanie. Die in Le Sud zijn goed voor 2.260 megawattuur, in de regio Grand-Est praat je over 5.622 megawattuur. Le Sud/PACA wil een inhaalslag maken en het stadsbestuur van Marseille komt met eigen initiatieven.

30 jaar Les Bistrots de Pays
Het label Bistrot de Pays viert dit jaar zijn 30-jarig bestaan. Keurmerk voor cafés en restaurants in rurale gebieden (veelal de kleinste dorpjes) die qua eten & drinken kwaliteit leveren en die zoveel mogelijk met regionale producten werken. En ze bieden méér: omgevingstips, allerlei vormen van animatie, soms kun je er een fiets huren of lenen. In heel Frankrijk zijn er ongeveer 240 die jaarlijks op kwaliteit gecontroleerd worden. Vanwege het 30-jarig bestaan streeft de organisatie ernaar om er dit jaar 30 nieuwe bij te krijgen. Iedereen wordt uitgenodigd een bistro te signaleren die mogelijk voor het label in aanmerking komt. Kijk op www.bistrotdepays.com

Herexamen voor oude(re) automobilisten?
Een Frans rijbewijs verloopt niet. Maar er wordt nu met de gedachte gespeeld om oude(re) chauffeurs een verplichte test af te nemen. Er is (nog?) geen sprake van nieuwe regelgeving.

Een wolf in Saint-Tropez
Lichte paniek in het voormalige vissersdorp: een visser, een wijnboer en diens schoonzoon weten heel zeker dat ze er een wolf hebben zien rondscharrelen. Het dier geldt niet als een nieuwe attractie in het toeristenoord. In 2017 is er al eens een wolf in het naastgelegen Ramatuelle actief geweest. Een schaap werd gedood.

Corsica: een zeilboot als vrachtschip
Corsica Ferries dat de verbindingen tussen het vasteland en het Île de Beauté onderhoudt, heeft bij scheepswerf Neoline in Nantes een zeilboot besteld waarmee over een tijdje vracht naar het eiland wordt gebracht. Economisch en ecologisch, aldus Corsica Ferries. Het schip gaat tussen 60 en 70 miljoen euro kosten.

‘Les Sarkos’ in de wijn
Ex-president Nicolas Sarkozy en zijn echtgenote Carla Bruni hebben met een paar zakenpartners het Domaine de Cantarelle in Brue-Auriac (Var) gekocht. Het gaat om 145 ha. en is het grootste domaine dat wijn maakt met de Appélation AOC Coteaux Varois.

1 gedachte over “Tweede stakingsronde + Onvoldoende zonnepanelen + 30 jaar Bistrots de Pays + Test voor chauffeurs op leeftijd + Onrust in Saint-Tropez + Corsica: vracht onder zeil + Sarkozy wijnboer”

  1. Bonjour Kijkzuidfrankrijk !

    Merci de nouveau pour le partage d’informations sur les Bistrots de Pays et pour votre fidélité.

    Excellente journée à vous,

    Bien cordialement,
    Elodie Laffitte – Fédération Nationale des Bistrots de Pays

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven