Gastcolumn: Shoppen als een Française

vr 27 januari 2023

Categorieën: , ,

Door Marloes

Ik wil graag iets over Franse mode vertellen. Kijk, Zuid-Frankrijk! is natuurlijk het platform voor vakantietips in de Provence en aan de Côte d’Azur, maar ook voor nieuws, achtergronden, recepten, columns, couleur locale en praktische tips voor expats. Daar voegen we vandaag de Franse mode aan toe. Hun je-ne-sais-quoi, elegante stijl en wereldberoemde merken geven de Franse mode een unieke allure. En misschien wil je best een beetje ontdekken hoe je shopt als een Française.

Tweedehands of nieuw?

De Franse (en al zeker Parijse) stijl wordt vaak stereotiep afgebeeld. Daar blijven wij liever van weg, want aan stereotypes heb je niets. Je wil toch je eigenheid tonen, nietwaar? Dat is waarom Franse mode ook zo aantrekkelijk is, het is heel effortless, comfortabel, elegant én uniek. En dus ook tijdloos. Ga zeker wat rondstruinen op marktjes, in tweedehands winkels of in de kleerkast van je moeder. De finesse zit hem erin dat elke Française haar outfit afwerkt met een uniek stuk. Een mooie leren tas, dunne gouden ringen of een vintage jeans. Geniet er vooral van om wat speelser met mode om te gaan en ook dit soort unieke stukken te integreren. Daarnaast kenmerkt de Franse esthetica zich vaak door elegantie en comfort: kies stukken die je vrolijk maken, jou flatteren en waar je jaar in jaar uit van kunt genieten. Ben je liefhebber van kant en zachte kleuren? Integreer dan flared jeans, witte blouses van bijvoorbeeld het Franse merk Chloé en bruine laarsjes in je kleerkast. Toch eerder fan van de understated zwarte look met een knappe jas? Investeer dan in een trenchcoat, kasjmieren truien en een wollen winterjas.

De schoen maakt de outfit

Is het je ook al opgevallen dat je overal in Frankrijk specifieke schoenenwinkels ziet? Voor damesschoenen kun je terecht bij bekende Franse merken zoals Jonak, Chanel en Louboutin. Maar ook in je moeders kast vind je vast en zeker prachtige exemplaren. Fransen houden namelijk (naast de coole sneakers) ook wel van een elegante schoen met een laag hakje, de Chanel schoenen, een ballerina of knielaarzen. De schoen maakt de outfit, dus je kunt er niet genoeg van in je kast hebben!

Die 4 onmisbare essentials

Om als een Française te shoppen, heb je eigenlijk maar vier items nodig. Als je die eenmaal hebt, kun je naar hartenlust combineren met de leuke vondsten die je op marktjes en in kleine boetiekjes hebt gevonden. Hier de essentials:

 1. Een flatterende, goed zittende straight jeans. Kies voor een gemiddelde of donkere wash, en laat de lichte broeken achterwege. Een zwarte en witte jeans maken je stapel broeken af.
 2. Een prachtige zwarte outfit. Denk aan een mooie rechte broek, een rolkraag-truitje en een marinetrui. Met een zwarte outfit doe je nooit iets fout en met de juiste accessoires voel je je fantastisch!
 3. Een wollen truitje met een prachtige neklijn. Of je nu voor een V-hals of hartlijn gaat, een mooi wollen truitje kun je eindeloos combineren met jeans, rokjes of een lange pantalon.
 4. Mooie jassen. Naast een grote schoenenkast heeft elke Française ook heel wat mooie jassen. Kies voor de basics in het bruin, zwart of donkerblauw en combineer er op los!

Wil je online op zoek? De Bijenkorf heeft een handige app die thuis shoppen eenvoudig en leuk maakt: debijenkorf.fr/app

1 gedachte over “Gastcolumn: Shoppen als een Française”

 1. M van Hasselt-Guibert

  Bonjour, net een bericht gestuurd naar de Bijenkorf omtrent hun appli.
  À portée de main is de juiste uitdrukking en niet À porter de main.
  U heeft een prachtig en interessant Website en de echt francofielen kunnen niet anders zeer blij zijn met uw informatie. Zelfs als Française wacht ik “ avec hâte” de vrijdags !
  Nogmaals Bravo !!
  Michèle

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven