Wat doen de prijzen op de huizenmarkt?

ma 30 januari 2023

Rob Brink is directeur/oprichter van makelaarskantoor New Home, met kantoren in Lorgues, Fayence en Sainte-Maxime. Hij is ook erkend taxateur en als zodanig aangesloten bij het Centre National d’Expertise. www.new-home.fr

Door Rob Brink

De prijsontwikkeling van vorig jaar

Hoewel de prijzen op nationaal niveau goed bestand bleken tegen de inflatie (+6,7% exclusief inflatie op 1 januari 2023), zijn er toch grote verschillen te zien, zo constateert de grootste Franse vastgoed brancheorganisatie FNAIM in haar laatste marktanalyse. In grote steden als Parijs, Nantes of Lyon zijn de prijzen gedaald maar in middelgrote steden en in badplaatsen en skigebieden blijven ze daarentegen stijgen, met respectievelijk 6,7%, 10,7% en 10,3%.

Aantal verkopen 2022: bijna recordjaar

Het afgelopen jaar was het op een na beste jaar ooit wat betreft verkoopaantallen. Maar liefst 1,1 miljoen transacties werden geregistreerd. Het betreft een daling met -6,5% ten opzichte van het all-time record jaar in 2021 met maar liefst 1.177.000 verkooptransacties. Echter het effect van de inflatie van de afgelopen maanden en de toenemende moeilijkheden om toegang te krijgen tot hypotheken zijn duidelijk voelbaar in het aantal transacties.

De prognose voor 2023

De FNAIM verwacht dat de hypotheekrente tot het voorjaar zal blijven stijgen. Deze ontwikkeling zal bepalend zijn voor de vastgoedmarkt in 2023 en zou moeten leiden tot een verdere daling van ca 10% van de verkoopvolumes tot het ‘pré covid’ niveau van het najaar van 2020, daarmee uikomend op een total aantal verkooptransacties van rond de 1 miljoen.

Een stijging van de hypotheekrente veroorzaakt een daling van de koopkracht en dus ook van het aantal huizenkopers waardoor de verkoopprijzen zullen dalen. Een grote landelijke makelaarsketen Century 21 schat in dat deze prijsdaling op nationaal niveau tussen de -5% en -7% zal bedragen.

Regionale verschillen

Uiteraard zijn er verschillen te zien tussen de diverse regio’s De grote steden hebben er het meeste mee te maken, meer dan het platteland. Door de nieuwe post-covid trend (de wens om ruimer en vrijer te wonen, en het liefst met een tuin of een terras of balkon) wijken veel kopers zich tot de meer perifere en landelijke gebieden. Deze trend zorgt er nog steeds voor dat de verkoopprijzen in deze gebieden op een relatief hoger prijsniveau blijven hangen met name voor vrijstaande woningen, meer nog dan appartementen.

Regels energeziezuinigheid

Ook de nieuwe strengere regels ten opzichte van de energiezuinigheid van een woning hebben op nationaal niveau een impact op de prijzen. Woningen met een score op het energielabel (DPE) van klasse F of G mogen niet meer verhuurd worden sinds 1 januari 2023 en dit betekent dat deze minder courant zijn geworden. Eigenaren worden hiertoe gedwongen in dergelijke woningen te investeren om het te kunnen laten renderen via verhuur. Kopers gebruiken dit in toenemende mate als onderhandelingspunt wat dus een negatief effect heeft op de verkoopprijzen.

Kopers in het voordeel

Terwijl verkopers de afgelopen 2 jaar in het voordeel waren, lijkt het erop dat in 2023 het kopers weer meer in het voordeel zijn. Nu er langzaam meer woningen op de markt komen, zijn er weer meer mogelijkheden om over verkoopprijzen te onderhandelen. In de gebieden waar de vraag nog steeds het aanbod overtreft zal dit uiteraard minder het geval zijn zoals in de landelijke gebieden in Zuid-Frankrijk.

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven