Onze favorieten in het achterland (6): Vence

do 9 februari 2023

Door Micheline Van Hautem

De medewerkers van Kijk, Zuid-Frankrijk! vertellen in deze wekelijkse rubriek over hun favoriete dorpjes in het arrière pays. Dit keer Micheline Van Hautem over Vence in de Alpes-Maritimes.

Vence – middeleeuws, muzikaal & artisanaal

Ik voel me zeer beschermd waar ik woon, in de stad Vence. Ik mag wel degelijk ‘stad’ zeggen want vanaf 20.000 inwoners overstijg je het dorp. Rondom dit middeleeuwse stadje liggen de Col de Vence en de Baou Blanc, de Baou Noir en een beetje verder steekt ook nog de punt uit van St. Jeannet. Deze stenen goden, uitkijkend naar de zee, omarmen de ondergelegen vruchtbare gronden, huizen en inwoners van de bergdorpjes en stadjes aan de Côte d’Azur. Op de terrassen van de bergwanden worden bloemen gekweekt (de gekende violette en heerlijk geurende lavendel), druivenranken en citroenbomen. Er zijn oude boerderijen met weiden waar schapen en paarden grazen en op de paadjes kan uitgebreid gewandeld of gefietst worden.

Naar beneden kijkend vanaf de hoge heuvels, want Vence begint op zo’n 300 meter hoogte, zie je de Middellandse Zee. Je kijkt van Monaco over Nice tot aan Cannes, en op een heldere dag zie je zelfs Corsica op de einder.

Vence is gebouwd rond het oude centrum, ‘la vieille ville’, omringd door de dikke stadswal. Daarbinnen zijn tal van restaurantjes, cafeetjes en winkeltjes die streekproducten verkopen, zelfgemaakt, gebreid of gebrouwen.

Op de Place du Grand Jardin is er elke dag markt. Je vindt er lokale producten zoals groenten, fruit, bloemen maar ook tweedehands boeken, kleding en meubels. Op zaterdag is er bio-markt. Proef zeker eens van de heerlijke socca, een pannenkoek gemaakt van meel van kikkererwt.

In de schaduw van de platanen

Op dit grote vierkante vlak in hartje stad, kun je vanop een bankje in de schaduw van de plataan, genieten van een spelletje jeu de boules, de geliefde sport met ijzeren ballen waarbij de speler zo dicht mogelijk tegen het kleine houten balletje (le but) gooit en de ‘oohs en aahs’ van de omstanders je al snel vertellen wie wint, of niet.

Op deze zelfde plek wordt in de zomer een groot podium neergezet en vindt het muziekfestival ‘Les Nuits du Sud’ plaats, met een programmering voor jong (rap en pop) en oud (Frans chanson of eighties bands). Al 20 jaar trekt dit festival vele muziekfans naar Vence en laat de kassa van de omliggende horeca rinkelen.

Het meesterwerk van Matisse

Kunstliefhebbers, vergeet zeker niet langs de Chapelle du Rosaire te gaan, het meesterwerk van schilder Henri Matisse, die zijn onbereikbare liefde voor de non Jacques-Maire, in kunst omzette. Van prachtige glasramen tot schilderingen op de muur laat hij, enkel in 3 kleuren, de warmte en eenvoud de kapel schitteren. Het wordt gezien als een van de grootste religieuze sanctuaria van de 20ste eeuw. En dat in Vence!

En als laatste, voor de lekkerbekken, enkele restauranttips:

  • Côté Jardin – een met smaak gemaakte kaart, licht en met terras uitkijkend op de Baous
  • Le Vietnamien – best sushi in town
  • La Regence – de gekende salade Niçoise, groot terras met zicht op de Place du Grand Jardin
  • Le Cassoulet, in het oude centrum, voor de ingewijden (dus, dat zijn jullie nu ook)

Het jaarlijkse vuurvliegjesfeest

Geniet van Vence! Hou je van muziek, wees welkom op ons jaarlijks Vuurvliegjesfeest in onze tuin, deze keer zaterdag 10 juni 2023.

En logeren bij ons in de bossen kan in ons Chalet de La Cigogne.

 

Door Micheline Van Hautem, Chanteuse & Chalet de la Cigogne, Vence

1 gedachte over “Onze favorieten in het achterland (6): Vence”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven